Toitumisnõustaja selgitab: miks minu kehakaal tagasi tuleb?

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mitar Gavric / PantherMedia / Scanpix

Ilmselt oled sinagi kogenud, et pärast kaalu langetamist tulevad kilod sageli kiiresti tagasi. Ülekilod jälitavad ja kummitavad meid pidevalt, eriti siis, kui oleme oma vormisoleku tipul. Vahel tundub, et seda kehakaalu üles-alla hüplemist peetakse isegi normaalseks. Ent kas ikka on? Kas on paratamatu, et suudame olla normaalses vormis parimal juhul ainult kord aastas? Nõu annab Fitlap.ee asutaja ja toitumisnõustaja Heikki Mägi.

Tegelikult saab olla heas vormis aastaringselt. See ei ole üldsegi nii keeruline.

Loetlen üles neli põhjust, miks sinu kehakaal tagasi tuleb ning annan nõu, kuidas seda vältida.

1. Pigistad kraanid liialt kinni

Kujuta ette olukorda, kui sinu rahakotist võetakse salaja hommikul kogu sinu sularahavaru. Ja nii päevast päeva ning kuust kuusse. See teeks sind ilmselt valvsaks? Sa oleksid hullumas ja hoiaksid oma rahal edaspidi väga põhjalikult silma peal.

Sama on sinu kehaga. Kui kaotad kiiresti rasvavarudest kümme kilo, muutub sinu keha äärmiselt tähelepanelikuks. Ja hakkab selle kaalu langetamise vastu kõikvõimalike vahenditega (näiteks isud ja nälg) võitlema. Algne kiire kaalukaotus võib lõppeda sellega, et sinu isud ja nälg saavad sinust võitu ning kaotatud kilod tulevad ülehelikiirusel tagasi.

Ent kui igal hommikul läheb kaduma mõni üksik sent, ei paneks sa seda ilmselt tähelegi. Ja jällegi on sama sinu kehaga. Rahulikus tempos kaalu kaotamine ei aja keha häiresse ning seeläbi jätkub kaalu langetamine stabiilselt pikka aega.

Seepärast on tervislik toitumine kohati päris täppisteadus. Sa ei tohi oma kraane liiga kinni keerata (et sinu keha mitte sõjakaks muuta), teisalt ei tohi sa ka liiga palju süüa. Liigne söök läheb kohe kindlasti otseteed sinu puusadele ja kõhule.

2. Treenid nagu segane

Kust läheb piir? Kui palju treeninguid on veel mõistlik ja kui palju liiga palju? Kui kaotad kehakaalu treenides kolm korda päevas, on ilmselge, et sellist rütmi ei suuda sa elu lõpuni säilitada. Kui sinu treeningkoormus väheneb, hakkab ka sinu kehakaal tagasi kõrgustesse ronima.

Mõistlik treeningkoormus on tegelikult väga suhteline mõiste. Mis on ühele piisav, on teisele liiga vähe. Samas saan rääkida keskmise inimese seisukohast. Ja keskmisele inimesele piisab kindlasti ühest treeningust päevas. Vajadus treenida mitu korda päevas tuleb vaid täielikust möödalaskmisest toitumises.

Treeningus keskendu ikka sellele, et sinu kehalised võimed areneksid: sa pead muutuma tugevamaks, kiiremaks, vastupidavamaks jms.

Kehakaalu langetamine käib aga toidulaua taga.

3. Võid süüa ainult kanafileed juurviljadega

Läbi aegade kõige populaarsem dieetsöök naiste hulgas on konkurentsitult kanafilee juurviljadega. Ja niimoodi hommikust õhtuni, aastast aastasse. Aga kaua sa niimoodi jõuad? Selline enesepiinamine ja enesepiiramine ei ole üldsegi vajalik.

Edukaks ja püsivaks kaalu langetamiseks pead leidma toitumiskava, mida sa oled võimeline jälgima aastaid. Mitte ainult kuu-kaks aastast.

Mitmekesine menüü on eduka kaalulangetuse võtmesõna. Sa vajad vabadust teha muudatusi ja kohandada menüüd vastavalt enda isiksusele. Sellisel juhul on kindel, et iga ahvatlus (koogid, kommid, rämpstoit) ei lõppe katastroofiga. Katastroofi all pean silmas loomulikult seda, kui kõik need maiustused leiavad märkamatult otsetee sinu kõhtu.

4. Kõik või mitte midagi suhtumine

Midagi pole teha. Ajutine «lõdvemalt» võtmine on inimlik. Vahel jõuad rohkem, vahel vähem. Ent on suur vahe, kas sinu kergem periood on täielik käega löömine või pelgalt kerge kõrvalekalle kava jälgimisest. Tean, et paljudel inimestel on «kõik või mitte midagi» suhtumine. Kui 100protsendiliselt kava jälgida ei suudeta, ei jälgita kava üldse. Kokkuvõttes rikutakse tegelikult kõik oma eelnevad pingutused. Ja kaalunumber taastub. Eriti tavapärane on see suvekuudel. Kolm päikesekuud nullib eelneva üheksa kuu pingutused. Pole just eriti hea diil.

Minu soovitus: kui sa ei suuda olla 100protsendiliselt mõtetega kava juures, jälgi kasvõi natukenegi. See tagab pikemas perspektiivis sinu edu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles