Kuidas jääda terveks, kui kõik su ümber on haiged

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Tere tulemast gripihooaega! Tasahaaval on kätte jõudnud aeg, mil tuleb hommikul pahuralt üles tõusta, et jõuda läbi külma ja pimeda tööle, kus võib päev läbi kuulata kolleege koorina köhimas või aevastamas. Liikudes tööl veidigi ringi on vaid aja küsimus, millal pisikud sinuni jõuavad.

Õnneks ei olene see vaid juhusest, kas keegi jääb viiruste hooajal haigeks või mitte, kirjutab Hello Healthy. Enda tervise nimel annab teha mitmeid asju, mis aitavad sellest saatusest pääseda ja tervelt tööl edasi käia. Kuigi tõele au andes ei ole keegi kunagi sajaprotsendiliselt nakatumisest kaitstud.

Kontoris või mujal ühisruumides levivad pisikud väga kiiresti. Olenevalt sellest, mis viirus või bakter kellelgi on, tuleks temast teatud aja eemale hoida. Mõned viirused ja bakterid (nagu näiteks gripp) võivad kõval pinnal püsida elujõulisena koguni ühe ööpäeva. Nii võib kergesti saada nakkuse ka sellest, kui asetad käe pinnale, mida eile katsus haige, ja sa unustad oma käsi pesta.

Pese rohkem oma käsi. See on kõige parem ja lihtsam meetod, kuidas pisikutest lahti saada, vältida haigestumist ja mitte nakkusi edasi levitada. Tihti käsi pestes väheneb võimalus, et pisikud satuks limaskestadele (silma ja ninna), kus need võivad sind haigeks teha. Kui kätepesu pole mingil põhjusel võimalik, tasub kasutada käte puhastamiseks alkoholipõhist käte desinfitseerimisvahendit.

Väldi oma näo katsumist. Eriti silmade ja nina puudutamist. Katsudes esiteks pisikutega pinnast ja seejärel oma nägu, annab see neile kiire ligipääsu sinu keha kallale. 

Pese oma töölaud ära. See aitab ennetada pisikute sattumist kätele ja sedakaudu limaskestadele. Gripihooajal võid oma töölaua kaks korda päevas desinfitseeriva lapiga üle tõmmata.

Foto: Panther Media/Scanpix

Vaktsineeri end gripi vastu. Külmetuse ja juhuslike viiruste vastu see ei aita, kuid gripi teatud tüvede vastu saab end end vaktsineerimisega edukalt kaitsta. Tänu vaktsiinile toodab keha gripi vastu antikehasid. Oluline on aga teada, et vaktsineerida tuleb iga aasta, sest aasta jooksul võivad gripiviirused palju muutuda ning möödunudaastane vaktsiin ei pruugi sind sel aastal enam kaitsta. Ka vaktsineeritud võivad jääda grippi, kuid üldiselt põevad nad haiguse kergemalt läbi.

Maga end korralikult välja. Tugev immuunsüsteem aitab pisikutele vastu panna ja selleks tuleb öösiti piisavalt magada. Kui sa ei võta unevajadust tõsiselt ja pingutad liiga palju, siis ei ole keha piisavalt tugev, et välisrünnakuid tõrjuda ning sa jääd kergemini haigeks. 

Terve eluviis toob terve elu. Immuunsusele mõjuvad positiivselt ka tervislik toitumine ja regulaarne trenn. Kui kõik su ümber on haiged, siis võta seda meeldetuletusena, et tuleb trenni minna ja süüa sellist toitu, mis kaitseb, aga ei kahjusta su keha. Samas ei tohi ka liiale minna, sest ülekoormus kurnab samuti immuunsüsteemi ja teeb haigustele vastuvõtlikumaks.

Kõike seda silmas pidades on siiski vähetõenäoline, et sa suudad suveni täiesti terveks jääda, ilma korragi nohu põdemata. Eriti raske on haigusi vältida neil, kel on lapsed, ja sinna ei olegi suurt midagi parata. 

Kui jääd haigeks, siis hoolitse enda eest ja jää koju. Ära mine tööle teisi nakatama ja enda organismi kurnama, sest parem on haigus korralikult välja põdeda. Pealegi on väga võimalik, et kui lubad endal puhata, saad kiiremini terveks, kui saaksid püstijalu põdedes. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles