Retseptisoovitus: lihtsad pita saiad ilma pärmita

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pita sai
Pita sai Foto: Kadri Raig

Pita saiad on Lähis-Ida maades populaarsed seest tühjad saiataskud, mida süüakse tihti kebabi või falafelidega täidetult, aga ka lihtsalt kastmetesse dipitult. Toidublogi kahvliga.ee autor Kadri Raig tutvustab retsepti, mis on küll lihtne, aga selle lihtsuseks on vaja eelnevalt omada naturaalset nisujahust juuretist või siis vähemalt sõpra, kes on nõus enda oma jagama.

Enamik retsepte kasutavad pita puhul pärmi ja eelkergitust, mis teeb kogu protsessi keerulisemaks. Selle retsepti puhul on pärmi asemel kasutusel juuretis ning õhtuseks küpsetamiseks tuleb tainas kokku segada juba hommikul, aga midagi muud sellega päeva jooksul teha tarvis ei ole. 

Pita saiu saab küpsetata nii panni peal kui ka ahjus. Kõige parema tulemuse saab kasutades ahju ja pitsakivi, mis peab olema maksimaalselt kuum. Kui sul pitsakivi ei ole, siis kasuta kas võimalikult kuuma panni või aja ahjuplaat võimalikult kuumaks.

Pita saiade valmistamine.
Pita saiade valmistamine. Foto: Kadri Raig

Lihtsad pita saiad ilma pärmita

16 tk

  • 500 g nisujahu
  • 280 g vett
  • 9 g soola
  • 20 g saiajuuretist
  • 20 g extra virgin oliiviõli
Pita saiade valmistamine.
Pita saiade valmistamine. Foto: Kadri Raig

Sega kõik ained omavahel kokku ja sõtku umbes 8 minutit, kuni tainas on ühtlane.

Pane tainapall õlitatud kaussi ning jäta toatemperatuurile seisma. Tainas võib seista kuni 24 tundi, mul seisis sel korral vaid 12 h ja kerkis ka täitsa kenasti.

Kui kasutad ahju ja pitsakivi või ahjuplaati, siis pane see juba varakult maksimumkuumusele soojenema. Kindlasti peavad saiad küpsema otse kuumuseallikal, seega mida kuumem pind on, seda parem tulemus.

Järgmiseks jaga tainas 16 võrdseks osaks ning veereta pallikesteks.

Lase pallikestel umbes 10 minutit puhata.

Rulli pallid nüüd umbes 2 mm paksusteks ringikesteks.

Küpseta pitasid otse kuumuseallikal - nende ümaraks paisumiseni kulus minu ahjus umbes 80 sekundit, pärast seda keerasin need veel korraks ümber ja lasin veel 30 sekundit küpseda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles