Teadlased kinnitasid: Facebookist hoidumine vähendab stressi

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Tõenäoliselt on kõigil olnud selliseid hetki, kus Facebooki kerides jääb mulje, et sa oled ainuke, kes elab «tavalist» elu, sest kõik teised on kuskil soojal maal ja joovad rannas vahuveini. Taani teadlased kinnitasid, et Facebookist hoidumine suurendab inimeste õnnetunnet ja vähendab stressi. 

Kopenhaageni ülikooli teadlased leidsin, et selline käitumine ei tule meile kuidagi kasuks. Taani uurija Morten Tromholt korraldas katse 1095 osalejaga ja jagas nad kahte gruppi, vahendab Goodhousekeeping.com. Esimene grupp ei tohtinud nädal aega Facebooki kasutada ja teine grupp kasutas Facebooki edasi nii nagu nad tavaliselt seda teevad.

Selgus, et ainult 87 protsenti esimesest grupist pidas üldse vastu terve nädala ja see tähendab, et 13 protsenti ei suutnud Facebookist nii kaua aega eemal olla. Juba see fakt iseenesest on päris kõnekas. Pärast seitset päeva tunnistasid 88 protsenti inimestest, kes olid elanud nädal aega ilma Facebookita, et nad on õnnelikumad. Teises grupis oli õnnelikke inimesi 81 protsenti.

Lisaks leidsid teadlased, et inimesed, kes kasutavad Facebooki, on rohkem stressis ja neli kümnest tunnevad kadedust, kui näevad sotsiaalmeedias teiste edu. Grupp, kes elas ilma Facebookita, tunnistas, et neil ei olnud enam nii suuri raskusi keskendumisega, nad tundsid, et kulutavad vähem aega ja on rohkem kohal ning kontsentreeritumad. Võib olla tasuks isegi proovida ilma Facebookita olemist, kui see vähendab märgatavalt stressi ja tõstab õnnetunnet. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles