Kas vanemad peaksid lubama lastel kodus alkoholi juua?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Värske uuringu järgi on 12- kuni 14-aastastest Ameerika teismelistest, kes on enda sõnul alkoholi tarbinud, ligi 30 protsendile andnud alkoholi juua nende enda vanemad või täiskasvanud sugulased.

Uuringust selgus, et ligi 6 protsenti 12- kuni 14-aastastest oli viimase kuu jooksul vähemalt korra alkoholi joonud, vahendas Time.com. Statistika põhineb üleameerikalistel uuringutel, mis viidi läbi 44000 noorega aastatel 2006 kuni 2009.

Uuringule lisati avaldus, mille kohaselt tekivad inimestel, kes enne 15-aastaseks saamist alkoholi pruugivad, kuus korda suurema tõenäosusega alkoholiprobleemid kui noortel, kes alustavad alkoholi tarbimist 21-aastaselt või vanemalt.

Kas teismelistele alkoholi joomise võimaldamine tõstab automaatselt riski, et lastel areneb välja sõltuvus? Tegelikult ei suuda uuringud, mis seovad alkoholismi varajase tarbimisega, tõestada, et varajane kokkupuude joogiga on sõltuvuse põhjuseks.

Inimeste vahel, kes alustavad alkoholi tarbimist noore ja kes vanemana, ilmneb lisaks olulisi erinevusi: näiteks on need, kes alustavad joomisega noorelt, tõenäolisemalt alkohoolikutest vanemate lapsed.

Noorelt tarbimist alustanud on ka pigem impulsiivsed ja vähest juhendamist saanud, vägivalla all kannatanud, hüljatud või muud traumaatilist kogenud. Kõik nimetatud tegurid – mis sageli ilmnevad koos – suurendavad üksi juba alkoholismile kalduvust.

Lisaks viitavad mõned uuringud, et teismelistel, kes tarbivad alkoholi koos vanematega, on isegi vähem alkoholiprobleeme kui teistel lastel. See ei tähenda aga, et noortele pidutsemiseks alkoholi antakse, mis suurendab joomapidudel käimise riski.

Kui vanemad tarbivad enda teismeliste lastega alkoholi õhtusöögi kõrvale või religioosses kontekstis, siis võib tulemuseks olla väiksem kalduvus alkoholiprobleemidele. Värske uuring ei täpsustanud aga noortega alkoholi joomise konteksti.

Pealegi on Euroopa uuringud järjepidevalt kinnitanud, et riikides, kus alkoholi võetakse toiduna ja tarbitakse pigem pere keskel kui baarides – näiteks Prantsusmaa, Hispaania ja Itaalia – kipub noorte purjutamise ja täiskasvanute alkoholismiga vähem probleeme olema kui näiteks Suurbritannias ja Iirimaal, kus alkoholi peetakse mürgiks ning kas ülistatakse või vihatakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles