Retseptisoovitus: pisut kergem Pavlova

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Toidublogi kahvliga.ee autor ja kodukokk Kadri Raig teab, kuidas teha sellist Pavlovat, mis ei pane südant läikima. Selleks kasutab ta kreemiks suures koguses maitsestamata jogurtit ja vahukoort lisab ainult kohevuse saamiseks. Beseepõhjas suhkrukogust eriti vähendada ei saa, seega lisab ta ka kreemile väga vähe magusainet, et kook kokkuvõttes liiga magus ei saaks.

Marjade-puuviljadega on piiriks loomulikult vaid iseenda fantaasia. Sel korral kasutasin granadilli ja maasikaid, sest neid mul juhtus lihtsalt olemas olema. Põhjale lisasin sel korral ka pistaatsiapähkleid. Mõnus! 

Foto: Kadri Raig

Pavlova

Põhi

  • 6 suurt munavalget (palun vabalt peetud kanadelt)
  • 300 g suhkrut
  • Näpuotsaga soola
  • Peotäis pistaatsiapähkleid

Kreem

  • 400 g maitsestamata jogurtit
  • 200 g vahukoort
  • 1 spl vahtrasiirupit

Serveerimiseks

  • 4 granadilli
  • Paar peotäit maasikaid

Põhi

Eelsoojenda ahi 140 kraadini. Pane munavalged täiesti puhtasse kaussi ning vahusta soolaga kuni vannivahu laadse tekstuuri saamiseni. Seejärel lisa suhkur kolmes osas iga lisamise vahel umbes kaks minutit vahustades. Vahusta munavalgeid seni, kuni sõrmede vahel ei ole suhkruterasid enam tunda.

Tõsta saadud munavalgemass ringikujuliselt küpsetuspaberile - hoolitse, et ring oleks umbes 2 cm väiksem sellest alusest, mille peal hiljem kooki serveerida soovid, sest põhi vajub sutsu laiemaks.

Mina jätan Pavlova alati pealt krobeliseks ja tipuliseks ning teen ääred sutsu kõrgemad kui keskkoha, et sinna rohkem kreemi mahuks, aga kui soovid, siis võid põhja loomulikult spaatliga siledaks teha.

Puista peale pistaatsiapähklid ja küpseta 1,5 tundi. Pärast seda jäta koogipõhi ahju, kuni see täielikult jahtunud on.

Kreem

Vahusta vahukoor nii, et moodustuvad pehmed tipud (ära üle vahusta!), sega hulka vahtrasiirup ning lisa maitsestamata jogurt. Sega segamini ning maitse - kui väga vaja, siis lisa veel siirupit, aga arvesta sellega, et koogipõhi ise on magus ja vajab tasakaalustamist.

Lõppakord

Kui põhi on jahtunud, siis aseta see serveerimisalusele, lisa kreem ning kõige peale puuviljad. Granadillist on sisu kõige lihtsam kätte saada nii, et lõikad selle pooleks ning võtad lusikaga sisu välja. Maasikad lõika pooleks või neljaks.

Serveeri võimalikult ruttu! Kui soovid, siis Pavlova põhja võid juba eelmisel päeval valmis teha ning seda vahepeal lihtsalt kuivas kohas hoida, aga kreem lisa koogile võimalikult vähe aega enne serveerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles