Kümme kasulikku säästunippi, mida kindlasti proovida

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas kuu lõpus vaatab pangakontolt tihtipeale tühjus vastu? Kas leiad end liiga tihti otsimas vastust küsimusele: «Kuhu mu raha kadus?» Kas unistad sellest, et sul oleks pidevalt varuks rahaline puhver ja ka võimalus investeerimiseks?

Kui vastad neile küsimustele jaatavalt, siis võiksid proovida Facebooki Kogumispäevikus soovitatud nõuandeid, mis aitavad sul säästa ja koguda raha, kirjutab kukkur.ee. Säästude kogumist võib alustada ka väikestest summadest ja alustuseks tuleks lähtuda põhimõttest kulutada seda, mis jääb üle säästmisest, mitte säästa seda, mis jääb üle kulutamisest. Ent mida veel ette võtta, et kuu lõpus ei vaataks pangakontolt vastu tühjus?

  1. Maksa kõigepealt endale. Hea mõte on puhkusereisi, uue arvuti või kodu sissemaksu jaoks raha kõrvale panna kohe, kui palk kontole jõuab. Veelgi parem oleks muuta selline käitumine harjumuseks. Hädaolukordadeks mõeldud rahafond on hea majanduslike ootamatuste vältimiseks. Võid mõelda ka näiteks eraldi arvelduskonto loomise peale, millele kogudki näiteks reisifondiks raha.  Ideaalis võiksid sinna juurde kohe võtta ka püsikorralduse. Nii liigub soovitud summa automaatselt hoiusele ja sa ei pääse sellele nii lihtsalt ligi, kuna see on teisel kontol. Ja kui raha läheb sinna palgapäeval, siis jääbki alles see summa, millega pead ülejäänud kuu hakkama saama. Tõsi, raha sellega ei kasva, küll aga võid olla rahulik, sest puudub ahvatlus ka seda kulutada ja kriisiolukorras tunned end tänu sellele turvalisemalt. 
  2. Kasuta säästmiseks kavalaid rakendusi. Et mõista, mille peale raha üldse kulub, on mõistlik esmalt analüüsida, millele raha üldse kulub? Pane kasvõi lihtsasse Exceli tabelisse kulud, tulud ja kuu eelarve. Hea oleks laadida alla ka rakendus, mis võimaldab kiirelt ja mugavalt märkida üles oma kulutused. Proovi näiteks oma kodupanga mobiilirakendusi või selliseid äppe nagu Spendee, GoodBudget, BudgetBakers või Wally, kuhu saad sisestada oma eelarve ja jooksvad kulutused. See aitab sul paremini näha, mille arvelt võiksid kokku hoida ja edaspidi näiteks emotsioonioste vältida. Paljud on tänu eelarve pidamisele avastanud mõttetud, kuid kokkuvõttes suured kuluartiklid, mis ärajätmise korral elukvaliteeti oluliselt ei muuda – näiteks hommikune latte või cappucino.
  3. Ära maksa telefoni, interneti ja televisiooni eest üleliia. Enamik meist sõlmib telefonioperaatoriga lepingu ja hiljem ei kontrolli, kas see vastab tegelikele vajadustele või maksame selle eest üle. Kui avastad, et vaatad televiisorist vaid kolme kanalit, kuid maksad saja eest, siis küsi oma teenusepakkujalt paremat pakkumist või ehk on turul konkureeriv ettevõte, kes pakub sama teenust oluliselt soodsamalt?
  4. Alati pole vaja uusi asju osta. Ei ole vältimatult vajalik omada kümmet paari vabaajajalanõusid või kalleid brändiriideid. Osta pigem vähem, aga kvaliteetseid asju, mis sulle pikaks ajaks rõõmu pakuvad. Vaata ringi online-poodides, sest tihtipeale võid sealt leida sama asja oluliselt soodsamalt kui tavapoes. Emotsiooniostude vältimiseks võiksid ostuotsuse 24 tunniks ootele panna. Heaks võimaluseks oma garderoobi uuendamiseks on ka näiteks sõbrannadega riideid vahetades. Alati pole vaja ka uut raamatut osta. Pigem külasta rohkem raamatukogu või siis näiteks lehekülge raamatuvahetus.ee, kus on võimalik raamatuid vahetada. 
  5. Koosta nädalamenüü ja eelarve. Kui sa suundud iga päev pärast tööd supermarketisse või lähed sisseoste tegema ilma selge õhtusöögiplaanita, kipud kulutama märksa enam kui hädapärast vajalik. Koosta nädalamenüü ja ostunimekiri, nii suudad end paremini kontrollida. Kui käid igapäevaselt kontoris tööl, siis tee lõunasöök kaasa. Ka nii saaksid korralikult säästa. Ja veel üks oluline nõuanne – ära kunagi mine poodi näljasena! Pigem mine nädala sisseosteid tegema pärast õhtusööki.
  6. Osta allahindluste ajal. Hoia kampaaniatel silm peal ja osta kõik majapidamistarbed ja hügieenivahendid ära siis, kui sinu kodupoes on allahindlus. Nii käid küll korraga suurema summa raha välja, aga kokkuvõttes kaupled kasudega.
  7. Hoia kokku tarbetutelt lisakuludelt. Vaata, mitu korda oled kuu jooksul sõitnud takso või Uberiga ja mõtle, kas oleksid saanud samad käigud teha ka ühistransporti kasutades? Tarbetuks kuluks on ka igapäevane veepudeli ostmine. Enamikes kohtades on kraanivesi täiesti tarbitav. Üheks võimaluseks säästa nii keskkonda kui ka rahakotti on osta poes käimiseks eraldi riidekott ja mitte iga kord kilekotti soetada. Väikestest kokkuhoidudest kasvab lõpuks suurem summa.
  8. Igapäevane treening on oluline, aga... Kas maksad igakuiselt treeninguklubi kaardi eest, kuid satud sinna vaid paaril korral kuus? Kui palju see üks kord sulle maksab? Kui liiga palju, siis vali pigem võimalus treenida välitingimustes või kodus. Paljusid harjutusi saad väga hõlpsasti ka kodus või metsarajal teha. Värskes õhus viibimine on alati kasulik.
  9. Meelelahutuselt on võimalik kokku hoida! Jah, usu või mitte, aga on! Korralda näiteks enda juures sõpradele mõnus õhtusöök, selle asemel, et kõik koos väljas süüa. Hea oleks muuta see lausa traditsiooniks. Nii, et igal nädalal korraldab keegi enda juures õhtusöögi. Samamoodi võib kinno mineku asemel korraldada filmiõhtu ja pakkuda tervislikke snäkke popkorni asemel. 
  10. Kasvata tuluallikaid. Enamik meist mõtleb eelkõige sellele, kuidas oma väljaminekuid piirata. Ent sama oluline on ka sissetulekuid suurendada. Haridus on alati hea investeering, nii et õpi midagi uut ja tõsta oma kvalifikatsiooni. Kui sul on mõni anne, näiteks fotograafia, kirjutamine, keeleoskus, siis pane see enda kasuks tööle ja alusta vabakutselisena mõne lisatööga. Võimalusel suurenda jagamismajanduse abil oma sissetulekuid – näitaks hakka vabal ajal Uberi autojuhiks, rendi välja oma parkimiskoht Barkingu abil või teeni kiiret lisaraha Goworkabiti abil. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles