Suuseks võib põhjustada suu- ja neeluvähki

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Musisuu
Musisuu Foto: Caro / Scanpix

Ameerika Ühendriikides levib üha laiemalt suuvähk ning seejuures kahtlustatakse, et haiguse põhjustajaks pole mitte üksnes suitsetamine, vaid ka suuseks.

Seni on suuvähi peamiseks põhjuseks peetud suitsetamist, kuid suitsetajate hulk on USAs vähenenud, samas kui suuvähki haigestumine on seal 20 aasta jooksul kahekordistunud, vahendab Õhtuleht Online Helsingin Sanomati.

Samuti on suuvähki haigestumiste arv suurenenud Suurbritannias ning lisandunud on ka papilloomiviirusega kaasnevad vähihaigused.

Professor Maura Gillison soovitas USAs toimunud teadusenädalal, et ka mehi tuleks suuvähi vältimiseks papilloomviiruse (HPV) vastu vaktsineerida.

Soomes viiakse praegu läbi uuringuid, millega püütakse välja selgitada, kas vähki põhjustava papilloomiviirusega nakatumist saab vältida, kui mõlema sugupoole esindajad saavad vaktsiini.

«Noored ei arva, et suuseksi pärast peaks muretsema,» märkis San Francisco California ülikooli pediaatriaprofessor Bonnie Halpern-Felsher CNNile. «Nad näevad seda kui võimalust kogeda intiimsust ilma seksita.»

Halpern-Felsher ja teised teadlased esitasid kõige värskemat papilloomiviirust puudutavat infot Ameerika teadusliku arengu ühingu iga-aastasel konverentsil. Värskete andmete põhjal on tervelt 64 protsenti suu- ja neeluvähi juhtudest USAs põhjustatud HPVst. See tähendab, et tubakas jääb papilloomiviirusele siinkohal juba alla.

Mida suurem on partnerite arv, kellele inimene on teinud suuseksi, seda suurem ka tema suu- ja neeluvähi risk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles