Kes ropendavad rohkem, mehed või naised?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tuleb välja, et meestel on õigus end kaitsta, kui neile heidetakse ette, et naiste juuresolekul ei tohi vägisõnu pruukida. Nimelt näitab uus Briti uuring, et naised ropendavad meestest isegi rohkem. 

Mõni on seda lugedes ehk üllatunud, kuid uurijad mitte. Teadlased vaatlesid Briti naiste ja meeste ropendamisharjumusi viimase 20 aasta jooksul. Tegu oli suurema keeleuuringuga, millest tuli ühtlasi välja, et inimesed on uute roppude sõnade leiutamisel äärmiselt leidlikud. 

Uuringus osales 376 vabatahtlikku, kes salvestasid oma igapäevaseid jutuajamisi ja lasid teadlastel teksti analüüsida. Seni on uurijad salvestistest kogunud üle kümne miljoni sõna, kuid pool tööst on veel ees. Kogu uuring peaks valmima 2018. aastal, edastab Times.

Naiste ropendamislembus avaldus selgelt konkreetsete populaarsete sõnade kasutamissageduses. Kui 1990ndate alguses ütlesid naised inglisekeelset sõna «f…» harvem kui mehed ehk 167 korda iga miljoni sõna kohta, siis 2014. aastal juba 300 korda rohkem ehk 546 korda iga miljoni sõna kohta, jõudes sellega meestest ette. Meeste sõnakasutus on aga paranenud ja ropendamist on ajaga vähemaks jäänud. Ka sõna «s….» ütlevad naised palju, koguni neli korda sagedamini kui mehed. 

«Tundub, et 90ndate alguses oli palju mehi, kes ütlesid tihti f-sõna ja mõjutasid sellega ka naiste kõnepruuki, ning siis loksus keelekasutus paika,» kommenteeris huvitavaid tulemusi uurija, kes peab selle põhjuseks naiste võrdsemat staatust ühiskonnas. «Härrasmeeste käitumine ja daamide kõnepruuk on muutumas igandiks,» lisas ta selgituseks, et enam ei peeta kinni vanadest reeglitest, mida oleks naistel või meestel kombekas öelda. 

Tegelikult ei ole ropendamine sugugi nii halb, et seda peaks iga hinna eest vältima. Loe siit lähemalt, miks tasub vahel kuri sõna välja pahvatada!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles