Mantel – talve tähtsaim rõivas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alusta päeva positiivse energialaenguga ja tee ka vastutulijate tuju paremaks. Taifuni tulipunane mantel, valge triiksärk ja täpiline seelik. Tamarise poolsaapad (ABC King).
Alusta päeva positiivse energialaenguga ja tee ka vastutulijate tuju paremaks. Taifuni tulipunane mantel, valge triiksärk ja täpiline seelik. Tamarise poolsaapad (ABC King). Foto: Tairo Lutter
  • Millised mantlid on moes?
  • Otsid midagi stiilset ja sooja? Meie leidsime....
  • Mantel pole üksnes rõivas, ta suudab muudki. Vaata, mida.

Talvine moemantra pole pikk, see koosneb kuuest tähest: m-a-n-t-e-l. Vahet pole, kas kiusab kole ilm, tume tuju või mõni stiilimure – paned hommikul välja astudes ilusa mantli selga ja päev ongi päästetud!

Helesinine unistus muudab ka kõige mustema talveöö helgeks. Ivo Nikkolo mantel ja viigipüksid. Passigatti pašmiina (Kaubamaja).  
Mantleid proovib Postimehe saatejuht-produtsent Marian Võsumets / foto:
Helesinine unistus muudab ka kõige mustema talveöö helgeks. Ivo Nikkolo mantel ja viigipüksid. Passigatti pašmiina (Kaubamaja).   Mantleid proovib Postimehe saatejuht-produtsent Marian Võsumets / foto: Foto: Tairo Lutter

Talvise riietumise teeb keerukaks just see, mis parajasti akna taga toimub. Soojas toas pole aastaaegadel suuremat vahet, aga väljas tuleb ootamatusteks valmis olla. Mõni kirub külma ilma, kuid minu arvates on see lahe. Võimalus panna korraga selga mitu stiilset kihti tähendab ju topeltportsu ilusaid riideid… ja ärge unustage, et just pealmine kiht on peamine. Miks? See rõivas, mis inimest päeva alustades ja toast väljudes saadab, pole niisama praktiline soojaandja. Seda muidugi ka, kuid muud rollid on vaata et olulisemadki. Mantel häälestab su päeva. Elegantse ja kauni villamantli kallistuses on kerge tunda end turvaliselt ja tugevana, justkui ootaks maailm avasüli neid suuri tegusid, mida kohe korda saatma hakkad.

Mantli kaalukat rolli garderoobis kinnitab ka kohtumiste arv. Eks me kõik arvestame, mida päev toob – kui seal on tähtsaid kokkusaamisi, avalikke üritusi või muud säärast, mis esinduslikkust nõuab, paneme riietusele ja välimusele kraadikese enam rõhku. Aga liikumine õues on üks lõputu kohtumiste jada! Tööl-kodus oled tihti tuttavate turvakapslis, õues aga elu keskmes. Võib ka mõelda, et suva neist juhuslikest möödujatest. Aga palju toredam on mõelda, et sa kulged keset oma imelist päeva ning tahad kas või enda rõõmuks olla parim versioon endast. Peale ilusa mantli ja lisandite sul muud ju tarvis polegi! Ühtlasi oled alati valmis selleks, et juhtuks midagi imelist, erilist ja ootamatult head. Kuid rõõmsa päeva vundament ning õnnelike juhuste eeldus on muidugi see, et su olemine on juba kahekesi mantligagi soe, helge ja hea.

Liikumine õues on üks lõputu kohtumiste jada! Tööl-kodus oled tuttavate turvakapslis, aga väljas oma uues mantlis otse elu keskmes.

Mantlijahile!

Tegime tiiru talvises linnas, et leida üles mõned ilusamad isendid. Mantlipuudust küll kusagil ei märka – pigem mantliuputust. Riidepuu peal naeratab neist enamik viksilt ja viisakalt, aga kas ta selga pannes ka sõna peab? Garderoobi täiendades võiks korraks mõelda, kus ja millise kliima jaoks mantel on kavandatud. Talvine Tallinn pole Milano, meie vajadustega haakub palju paremini disain, mis on loodud Saksamaal, Skandinaavias või – mis veel parem – siinsamas Eestis. Sõelale jäävad eeskätt tuju tõstvad toonid, head kangad ning nutikad detailid.

Postimehe saatejuht-produtsent Marian Võsumets proovib kogu saagi selga – tema lemmikuks saavad Taifuni roosa ja erkpunane mantel ning Gerry Weberi suure kraega daamilik hall. Palju plusspunkte teenib modelli silmis ka Ivo Nikkolo karusnahast kootud müts, mida ehivad lustakad karvatupsututid. Igal mantlil on olemas selgelt oma iseloom, nii libiseb ka Marian riideid vahetades ühest rollist teise, jahedast stiilidiivast rangeks daamiks ja hetke pärast imearmsaks tüdrukuks, kellesarnaseid kohtab tavaliselt vaid jõulukaartidel. Mõni mantel paneb iseenesest naeratama, teine tõmbab tõsiseks. Pea kõik mantlid näevad selga pannes ja ellu ärgates välja märksa paremad kui riidepuul rippudes.

Kavalad ja kaunid kangad

Praktilise poole pealt on mantlimaailm päris palju muutunud. Kunagi oli tõesti nii, et mantlit julges selga panna vaid paremat sorti ilmaga, sest taevast alla sadav sodi rikkus selle ruttu ära. Tänapäeva mantlite materjalid on aga sageli nii kavalad, et lükkavad vähema vee hõlmalt maha ning ei pilguta silmagi. Ka tuult peavad nad märksa vapramalt, kui seda mõnelt villakangalt ootaks. Uuri teenindajalt kanga omadusi ja kui oled külmakartlik, siis ka soojendusvoodri olemasolu kanga ja voodri vahel. Näiteks avastasime pildistamise käigus, et Yeari mantlitel on see eriti mõnusalt soojahoidev ja täpselt Eesti kurja talvega kokkusobiv.

Helge, rahulik või värvikas?

Mis tooni mantel valida, on loomulikult maitse küsimus, moetrendi järgi oma isiksust muuta pole vähimatki vajadust. Seda enam, et moekaardil on alati suur valik eri toone, nii ka sel sügisel – on imelised, helged pastelltoonid, millest ehk ilmekaimad unenäokarva helesinine, vanaroosa, puudrine roosa ja ihutoon. Militaarne roheline on tähtis toon täis rahutute aegade vaimu, kuid pigem on militaarstiili elemendid kandja suhtes kaitsvad kui ümbritsevaid ründavad. Eestimaa ümbrus talvel just värvidest ei kisenda, nii toob erksam toonivalik päeva alati päikesekiiri – miks mitte proovida punast? Särada ja pilkupüüdvalt kaunis välja näha – see risk tasub alati võtmist, kui kandjas vähegi karakterit leidub. Klassika varasalvest on aukohal kaamelibeež, öösinine, hõbehall ja must.

Värvide kombineerimisel on praegu hinnas harmoonilised kooslused, pigem toon toonis ja tasakaalus gammad, kontraste väga teravaks ei aeta. Küllap on aeg niigi närviline, tugeva visuaalse ergutuse järele, mida tekitavad rajud kontrastid, ei igatse praegu keegi. Stiilselt soojapidav kalli ja pisut positiivsust kulub aga ära igaühele.

Vaata veel rohkem stiilseid ja sooje villa-kašmiiri mantleid Year kollektsiooni videost:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles