Kuidas nautida sushit kaalu pärast muretsemata?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sushi muutub iga päevaga ka Eestis aina popimaks, kuid mõnigi kord hiilib selle mõnusa ampsu austajatele pähe kahtlus, kas lisandunud kilod pole mitte selle maitsva söögiga seotud. 

Asjasse annab pisut selgust sushibaari Sushi Cat esindaja Nelli O`Connel.

Kuigi sushit võib pidada pigem tervislikuks toiduks, siis mis on see, mis võib sellest siiski kaalutõusu tekitaja teha?

Üldpildis on sushi tervislik, kuid enda jaoks sobiva sushi leidmisega võib minna aega. Valge riis on puhas süsivesik ehk energiaallikas ja kui energiat ära ei kasuta, ladestub see rasvaks. Kuid kui lisada riisile õiged toorained, võib sushist saada tervislik toidukord. Kurk, avokaado ja kala, need kõik on varustatud kasulike rasvade ja proteiinidega. 

Eelistada tuleks eelkõige sashimisid ehk toorest kala viiludena, samuti puhtaid maitseid ehk siis segada võimalikult vähe erinevaid tooraineid kokku. Tempura on kõige kaloririkkam sushi. Majonees, erinevad kastmed ning toorjuust ei ole osa tervislikust sushist. Mida lihtsam sushi on, seda parem. 

Millised peaksid olema sushi komponendid, et seda nautida patuvabalt ka õhtuti?

Komponendid peaksid olema lihtsad: kala, kurk, avokaado, kana, lehtsalat. Võimalikult vähe tuleks kasutada lisandina igasuguseid kastmeid.

Millistele komponentidele peaks eelkõige tervislikkuse aspektis tähelepanu pöörama?

Kreemjuust on kindlasti selline asi, mida tuleks õhtusel ajal vältida. Tavaliselt kasutatakse sushides toorjuustu, mille rasvasisaldus on 70 protsenti. Lisaks võib meeles pidada, et tuunikala ja lõhe on oomega-3-rikkad ning madala rasvasisaldusega, samuti miso-supp. 

Kuidas jagada enda jaoks erinevad sushid siis vastavalt kas õhtul või päeval nautimiseks?

Eestis on ülimenukad tempura sushid. Neid on soovitatav süüa päevasel ajal, kuna need sisaldavad palju kaloreid, sest neid küpsetatakse õlis. Õhtusnäkiks sushi näol on sobilikud nigirid ja lihtsamad makid ilma kastmeteta. Veel on õhtuseks eineks ideaalsed salatid ja sashimid. Samuti, kes ei tohi kõrge soolasisaldusega toite süüa, siis nemad peaksid tähelepanu pöörama sellele, et sojakaste, suitsulõhe, misosupp ja valge riis on soolarikkad toiduained. 

Kuidas ning milliste komponentidega valmistada endale kodus üks tõsiselt tervislik sushi?

Kodus on väga lihtne: kasutada võiks porgandit, porrut, rukolat, kurki ja maitseks sisse lisada näiteks kana — see on suurepärane tervislik maki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles