Briti teadlased leiutasid HIVd testiva mälupulga

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HIV testi mõõtev mälupulk annab vastuse vaid poole tunni jooksul.
HIV testi mõõtev mälupulk annab vastuse vaid poole tunni jooksul. Foto: tootja

Testi tulemus saabub kolmekümne minutiga. 

Londoni Ülikooli Kuningliku Kolledži teadlaste arendatud test töötab nii, et pulk analüüsib kasutaja antud veretilka ning saadab selle põhjal elektrilise signaali kas arvutisse või mõnda teise elektroonilisse seadmesse. Loodetakse, et test võimaldaks kaugetes maapiirkondades viirust paremini uurida. 

Eelmisel nädalal ajakirjas Scientific Reports avaldatud uuring näitab, et veres olevaid viirusnäitajaid mõõtev seade on täpne – 991 vereproovist andsid täpse tulemuse 95 protsenti –, aga ka kiire, sest tulemus tuleb juba poole tunniga. Seni on kõige kiirematel testidel läinud minimaalselt kolm päeva ja vahel rohkemgi, ka tuleb nende puhul proov saata laborisse. Paljudes kõrge HIV numbritega arengumaades on aga seda keeruline teha. 

Lisaks uutele juhtudele loodetakse ka, et isetestimisvõimalus aitab viiruse ravimist paremini kontrolli all hoida. Kuigi praegused ravimid aitavad viirusnäitajaid veres suuresti vähendada, lakkab mõnel juhul ravim töötamast. Nii on pidev viirusnäitajate mõõtmine oluline, seda enam, et enamik rutiinseid teste näitab inimese nakatumist, mitte aga viirusnäitajate hulka. 

Ka aitab test mõõta, kui hästi patsient ravimeid võtab. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles