Kuidas ühest kalast terve nädala õhtusöögid välja võluda: nädala kokkuvõte

FOTO: Kadri Raig

Kahvliga.ee toidublogi autor Kadri Raig ostis ühel päeval umbes kaks kilo kaaluva lõhe ja otsustas teha sellest iga päev erineva lõheroa. Oma retsepte jagas ta ka meiega ja kirjutab nüüd, kuidas projekt sujus.

Üks kala, kuus päeva ja kuus retsepti. Kõik sellest ühest ja samast kalast. Kõik üsna erinevad. Tegelikult on mul kalaretsepte peas keerlemas veelgi aga hetkel tundub mõistlik kalatoitudele väike paus sisse teha, sest isu on hoopis läätsede, kinoa, kitsejuustu ja maapirni järele. 

Ise olen oma kalanädalaga päris rahul – retseptid said minu jaoks piisavalt eriilmelised ja igav ei hakanud. Kuidas tundub, kas võiks edaspidigi selliseid ühe toiduaine ümber keerlevaid nädalaid teha? Ma kodus iseendale teen neid niikuinii – eriti, mis liha ja kala puudutavad – nii harva kui ma lihatooteid ostan, siis võimalusel ikka terve loomana (no päris tervet siga või lammast muidugi ei osta, aga kala, linnud, küülikud jne lähevad küll tervenisti kasutusele). Mulle meeldib suhtumine, et kõik tuleb lõpuni ära kasutada ja mingit raiskamist ei tohiks olla – kui me kõik ainult kanafileed ostaksime, siis mis kõigist ülejäänud tükkidest saab? Lisaks on erinevaid tükke palju põnevam kasutada ja lisaboonusena saab siis alati ka puljongit keeta, et viimne kui söödav gramm ära kasutatud saaks.

Tegin oma kalanädala kohta ka hinnaarvutused. Avaldatud retseptides toodud kogustest tuli kokku 14 portsjonit ja kui köögikappides oli enne poodi minemist ainult sool, pipar ja praadimisõli, siis kõige vajamineva ostmiseks kuluks umbes 40 €. Paljudest ainetest jääb aga (suurem) osa alles nii, et neid saab hiljem muude toitude juures kasutada ning kui arvestada ainult retseptides kasutatavate koguste hinda, siis maksavad toorained umbes 25 €, mis teeb ühe portsjoni keskmiseks hinnaks umbes 1,80 €. 

Tavaliselt on kodudes muidugi paljud ained juba eelnevalt olemas ning kartulid-porgandid-sibulad tulevad maakodust, seega reaalselt on portsu hind veelgi väiksem. Igal juhul minu meelest pigem soodne, eriti arvestades seda, et tegemist on igati tervisliku ja pigem lihtsalt valmiva kodutoiduga.

Kel suurem pere, see muidugi võib ühest kalast vaid paar toitu valmistada. Puljongi keetmiseks jäävad pea ja luud igatahes alles, seega ühe korraliku kalasupi saab keedetud isegi siis, kui ülejäänud kala ühe õhtusöögiga nahka pistetakse. 

Mu enda lemmik on ilmselt ceviche ja küpsetatud variantidest teen kõige sagedamini krõbeda nahaga lõhet spinatiga, sest see on lihtsalt nii-nii kiire. Ja suppi teen alati, kui mulle mingid kondid kätte satuvad.

Tagasi üles