Kalanädal jätkub: ahjulõhe peedi ja Barbariss kommiga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Kahvliga.ee toidublogi autor Kadri Raig ostis ühel päeval umbes kaks kilo kaaluva lõhe ja otsustas teha sellest iga päev erineva lõheroa. Oma isuäratavaid retsepte jagab ta ka meiega. 

Käed püsti, kes on varem kala valmistades komme kasutanud? Võin kihla vedada, et eriti palju käsi ei tõusnud. Mina nüüd igal juhul olen. Retsepti mõtlesin põhimõtteliselt ise välja, aga inspiratsiooni sain kunagi restoranis Estlander pakutud lõhest, mis samuti peedipüreega serveeriti ja oli lihtsalt ülihea. Kuna see restoran on juba mitu aastat kinni, siis mul värske võrdlusmoment puudub ja täpselt ju ei mäleta ka, kuidas see maitses, aga igal juhul olen oma loominguga päris rahul.

Barbariss kommide otsing oli ka muidugi paras huumor. Ma ise väga kommi ei söö – kui üldse, siis ainult juhul, kui need kuskil laua peal olema juhtuvad ja minu laual pole neid mu enda algatusel kohe kindlasti. Eriti veel mitte karamellkommid, seega ei tundunud ka terve paki kommi ostmine üldse hea mõte. Aga läks nii hästi, et Viru keskuses R-kioski kõrval on kommipood, kus müüakse lahtiseid komme ja minu õnneks ka Barbarissi. Neli kommi maksid kokku 12 senti ja müüja oli ka tore. Ehk siis mul on nüüd tegelikult ikkagi kaks kommi üle ja panen need kohe kappi, kui peaks jälle tahtmine seda lõhet teha!

Lõhe kõrvale sõin ise värsket salatit, isegi oliiviõli ei kasutanud sel korral vaid piirdusin laimimahla ja soolaga. Aga muidugi sobiksid siia kindlasti ka näiteks ahjujuurikad või riis.

Ahjulõhe peedi ja Barbariss kommiga

  • 2 x 150 g lõhefileed
  • 1 suurem keedupeet
  • 2 Barbariss kommi
  • Soola ja pipart

Soojenda ahi 150 kraadini.

Eemalda lõhefileedelt nahk ning maitsesta mõlemalt poolt soola ja pipraga.

Purusta kommid kas uhmris või näiteks saumikseriga.

Puista umbes kolmandik kommipurust otse kalale.

Ülejäänud kommipurule lisa peet ning purusta see saumikseriga ühtlaseks ja maitsesta soolaga.

Tõsta püree ahjuvormi põhja ja aseta sellele fileed nii, et kommipuruga pool peale jääks.

Suru kala kergelt püree sisse, aga mitte nii, et see täielikult kaetud oleks.

Küpseta umbes 15 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles