Kalanädal jätkub: kergelt aasiapärane kalasupp kookospiimaga

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kadri Raig

Kahvliga.ee toidublogi autor Kadri Raig ostis ühel päeval umbes kaks kilo kaaluva lõhe ja otsustas teha sellest iga päev erineva lõheroa. Oma isuäratavaid retsepte jagab ta ka meiega. Täna on menüüs kalasupp.

Hea supp hakkab minu jaoks pihta heast puljongist ja hea puljong on ise tehtud. Kuigi selle tegemine võib alguses vaevanõudev ja keeruline tunduda, siis tegelikult on see lihtsamast lihtsam ning enamuse kuluvast ajast saab puljong omaette podisemisega suurepäraselt ise hakkama. Lisaks paremale maitsele on kodus tehtud puljong ka tervislikum, sest puljongikuubikutesse, fondidesse, kontsentraatidesse ja muusse taolisesse pannakse tavaliselt päris palju soola ning viletsamal juhul ka säilitusaineid ja maitsetugevdajaid. Näiteks mu köögikapis leiduvalt puljongikuubiku pakilt loen välja sellised koostisained nagu: sool, maltodekstriin, hüdrogeenitud taimerasv, naatriumvesinikglutamaat, dinaatrium-5-ribonukleotiidid, maisitärklis, glükoosipulber, suhkur, lõhna- ja maitseained, kurkum, pipraekstrakt, kuivatatud petersellilehed ja kuivatatud kanaliha pulber. Viimast on kanapuljongi kuubikus tervelt 0,15 protsenti. No ja vat mõelge nüüd ise, kas see kõlab nagu päris toit. Minu jaoks see päris toidu raamidesse ei mahu ja seega eelistan ise puljongi keetmist.

Teine ja minu jaoks sugugi mitte vähem oluline põhjus, miks ise puljongit keeta, on see, et mulle üldse-üldse ei meeldi toitu ära visata ning olen väga selle poolt, et kui mõni loom või kalake meie toidulauale satub, siis tuleks see viimase grammini ära kasutada ning puljong on lõpuni ära kasutamiseks suurepärane võimalus. 

Kolmas põhjus on hind, sest kuigi puljongikuubikud ei maksa hingehinda, siis ahjukana skeleti, värskelt fileeritud kala pea ja selgroo vms ära viskamine tundub suure raiskamisena. Tegelikult saab nendest nii öelda jääkidest tavaliselt veel terve toidukorra, kui mitte kaks.

Kalapuljong (umbes 1 liiter)

  • 1 lõhe fileerimisest üle jäänud «karkass»
  • 1 väiksem porgand
  • 1 sibul
  • 2 sellerivart
  • 2 loorberilehte
  • 6 tera musta pipart
  • suts soola

Pane kõik ained potti ning kalla peale 1,5 liitrit külma vett.

Lase keema tõusta ning riisu puljongi pinnalt vaht.

Alanda kuumust nii, et puljong vaikselt podisema jääb ning lase umbes 45 minutit keeda.

Kurna puljong, lase kalal pisut jahtuda ning puhasta liha luudelt. Kindlasti võta välja ka ülihõrk liha lõhe põsest.

Kui päris aus olla, siis mul lendavad puljongipotti ka näiteks porgandi- ja sibulakoored ning muu taoline, mis ülejäänud supi keetmise materjali ette valmistamisest üle jääb. Need kõik annavad maitset juurde ja maitset ei saa ju ometi kunagi liiga palju olla.

Ja nüüd lõpuks jõuangi supi juurde. Ma ju lubasin, et kunagi see juhtub. See on üks mu lemmiksuppe ning väikeste variatsioonidega teen seda päris tihti. Sügisesse (või talve? Ei saagi täpselt aru, mis seal õues täpselt on) sobib mõnusalt ingverine ja mahedalt tšilline supp imehästi. Tähelepanu – ülejäänud lõheretseptid sel nädalal on kahele inimesele, aga supi kogusest jätkub neljale! 

Kergelt aasiapärane supp lõhe ja kookospiimaga

  • 1 suur sibul
  • 40 g ingverit (puhastatud kaal)
  • 1 punane tšilli
  • 2 sellerivart
  • 1 spl õli
  • 2 kaffirlaimi lehte (kui sul neid pole, siis jäta välja)
  • 2 keskmist porgandit
  • 700 ml kalapuljongit
  • 2 keskmist kartulit
  • 300 ml kookospiima
  • 1 laimi mahl
  • 1 tl kalakastet (kui sul seda pole, siis lisa pisut rohkem soola)
  • Umbes 3/4 enne luudelt puhastatud kalaliha
  • Soovi korral krevette
  • Serveerimiseks koriandrit

Haki sibul, ingver, tšilli ning seller ning pane koos sutsu soola ja õliga madalal kuumusel potti 8-10 minutiks praadima.

Haki porgand meelepärasteks tükkideks ning lisa see koos laimilehtedega potti.

Kalla potti ka kalapuljong ning lase umbes 10 minutit rahulikult keeda.

Vahepeal tükelda kartul ning kui porgand juba peaaegu pehme on, siis lisa supile.

Kui ka kartul pehme on, siis lisa kookospiim ning maitsesta laimimahla ning kalakastmega.

Viimasena lisa supile kala, soovi korral krevetid ning koriander.

Kui sul ei leidu kodus kaffirlaimilehti ja/või kalakastet, siis sellest ei ole absoluutselt midagi. Laimilehtede asemel võid kasutada pisut rohkem laimimahla või riivida pisut koort. Kalakastet kasutatakse paljudes Aasia riikides soola asemel ja kuigi see annab muidugi ka oma unikaalse maitsenüansi, siis pole midagi hullu sellest, kui selle välja jätad.

Mulle maitsevad aasiapärased toidud ning teen neid üsna tihti - sestap on mu külmkapp täis ka kõikvõimalikke kastmeid, lehti, pastasid ja muud. Neid jätkub ka üsna pikaks ajaks, seega kui samuti aasia köögi fänn oled, siis soovitan näiteks kalakastme endale hankida!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles