Vanemad räägivad ausalt, miks nad on oma lastes pettunud (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Seda on küll halb välja öelda, aga mõnikord võivad vanemad oma lastes pettuda. Tegelikult on see ainult inimlik ja mõnikord ka täiesti põhjendatud. 

Tänapäeval on interneti vahendusel lihtne end hukkamõistu kartmata tühjaks rääkida ja seda on paljud emmed-issid ka teinud. Redbook kolas Redditis ja vaatas, mille pärast on mõned lapsevanemad oma laste pärast kurvastanud.

  • «Ta on laisk, ta valetab kõige kohta ja ta varastab kõigilt. Ma armastan teda nii palju ja ma ei tea, mida teha. Ma kardan, et ta lõpetab vanglas.» 
  • «Ta ei ole ikka veel aru saanud, et jõuluvana pole päriselt olemas, kuigi ma olen selle kohta piisavalt vihjeid teinud. Kui ta vaid teaks, et ta kinkide summa kahekordistub kohe, kui ta tõestab, et on teisel tasemel jõulude vääriline ja ütleb jõuluvanast lahti.»
  • «Nad ei ole eriti targad. Ma ei saanud nende emaga abielludes aru, et mu naine on läbinisti ja tahtlikult loll. Mida vanemaks lapsed saavad, seda selgemalt näen neis kõiki emotsionaalseid, käitumuslikke ja intellektuaalseid probleeme, mis on nende emal. See hirmutab mind. See teeb mind kurvaks. Ma tean, et see hakkab teatud määral piirama nende elustiili ja võimalusi. 

Ma üritan neile iga päev sisendada, kui tähtis on töökus. Aga mul on põrgulikult raske vaadata seda, kuidas mu Aspergeriga poeg ei saa hakkama lihtsa kirjutamise või lugemisega. Või vaadata seda, kuidas mu vaimselt stabiilne tütar lihtsalt ei hooli õppimisest. Ma tunnen, et olen neid sellega alt vedanud, et ei valinud omale paremat partnerit. Ma tean, et iseennast olen ma sellega alt vedanud.»

  • «Ta on laisk, ta ei käi tööl ega koolis, tal pole tööd, ta ei maksa üüri ega toidu eest. Aga ta on alles 15 kuud vana, nii et ma annan talle andeks… veel.»
  • «Kuidagi on mulle sattunud poeg, kellele ei meeldi šokolaad. Mul pole midagi selle vastu, sest noh, mulle jääb siis rohkem. Aga ikkagi. Kui ma poleks näinud teda sündimas ja ta ei näeks nii minu moodi välja, siis ma arvaks, et mulle anti haiglast kaasa vale laps.»
  • «Talle ei meeldi peekon. Või pitsa. Mis lapsele ei meeldi pista?»
  • «Üks on imetark ja väga ilus, aga nii vaimselt kui füüsiliselt laisk. Ja manipuleeriv. Oma praeguste eluvalikute põhjal ei jõua ta kaugele. Tal läheb ülikoolis kehvasti, tõenäoliselt keerab ta oma abielu nässu ning veab oma välimuse peal välja nii kaua kui saab, mis ilmselt ei kesta kuigi kaua, kuna ta on nii laisk.

Teisel on düsleksia, õpiraskused ja mäluprobleemid. Ta võib hakata maailma valitsema, kuna ta on alati pidanud nii palju pingutama, et keskmist tasetki saavutada. Ma olen pettunud, et ta ei hakka kunagi õigesti kirjutama, sest see on tähtis talle ja ka kogu maailmale. Eeldatakse, et ta on lohakas ja loll. Ma pole kunagi kohanud inimest, kes kirjutaks meelega halvasti.

Kolmas on perfektsionist ja tegeleb spordiga, mille eelduseks on perfektsionism. Mul on valus vaadata seda, kuidas ta elab ja hingab selle spordi nimel. Tal käivad iga nädal tunniajased nutuga vihahood selle pärast ja ta pole veel isegi teismeline. Teisest käest on ta kentsaka välimusega laps ja sellest ise väga teadlik, sest ta õed on nii ilusad. 

Lühidalt öeldes saab iga lapsevanem oma lapse näo nii heade kui halbade omaduste koosluse.»

  • «Ta ei suuda jätta mitte ühtegi tegevust pooleli, et tualetti minna. Küsimus pole selles, kas ta teeb püksi, vaid selles, millal ta teeb püksi. Erilistel päevadel ta ka kakab püksi! Iga joogipoolis tuleb minutipealt kirja panna, sest kõik tegevused, mis kestavad üle poole tunni, tuleb vahepeal tualetipausiks katkestada. Ja… ta on seitsmeaastane.»
  • «Ma tean, et see on minust väiklane, kuid nii mu vanavanaisal, vanaisal, isal kui minul on vuntsid ja üks perekonnanimi. Minu pojal ei ole vuntse ning tema ja ta naine ei taha lapsi. Pereliin lõppeb koos temaga.»
  • «Ausalt? Ta jääb alla keskmise. Jah, ta on küll alles viieaastane ja see võib muutuda, aga jah, see on pettumus. Hiljuti tehti talle teste ja enamik intelligentsust näitavatest testidest olid alla keskmise tulemustega. Ma arvasin alati, et saan targa lapse. Aga ta on targutaja, seegi midagi.»
Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles