Retseptisoovitus merekalast: peekonisse mähitud tursk

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ajakirjade Kirjastus

Nii palju kui on kokkasid, nii palju on ka eri nägemusi kalatoitudest. Ühes asjas on aga pea kõik köögikunstnikud ühel nõul – parim maitseaine kalale on selle värskusaste. 

Kuigi leidub ka risti vastupidiseid arvamusi. Kalu maetakse enne söömist mädanema, hapendatakse, kuivatatakse ning riskitakse maiasmoka eluga, serveerides ülimürgiseid mereelukaid. Merrit Kiho uues kokaraamatus «Merekalad Merriti moodi» taolisi ekstreemseid retsepte ei pakuta. Selles lähtutakse kolmest käsust: värskus, värskus ja veel kord värskus.

Toit on püha. Küllap on kõigil rahvastel oma muinasjutt vägevast vee-elukast, kes täidab kolm soovi. Kui me ei taha lõhkise küna ette konutama jääda, peame oma tahtmistes jääma mõistlikkuse piiridesse ning hoidma puhta oma põhilise toidulaua, mere. Siis võime ka edaspidi tõsta lauale värske kala ja hakata keelt limpsates kokkama.

Tursaga saab igasuguseid vallatusi teha. Järgnev retsept uuest kokaraamatust annab tunnistust, et liha ja kala kooslus võib mõnikord ülihästi klappida. 

Peekonisse mähitud tursk

neljale

  • 600 g tursafileed
  • 0,5 dl soola
  • 8–10 peekoniviilu
  • paneerimiseks jahu
  • 0,5 tl kuivatatud salveid
  • pipart
  • oliiviõli
  • salveilehti

Sega 0,5 dl soola 1 dl veega, kuni sool on lahustunud. Hoia neljaks jagatud tursafileed kümmekond minutit soolalahuses. Loputa kala seejärel kiirelt külma vee all ja kuivata majapidamispaberiga. 

Sega jahu kuivatatud salvei ja pipraga. Paneeri tursatükke hoolikalt jahusegus. Seejärel mähi tükid peekonisse ja kinnita hambatikuga.

Kuumuta pannil oliiviõli ning prae turska mõlemalt poolt minutike.

Vala ahjuvormi pisut oliiviõli ja aseta kala vormi. Piserda peale oliiviõli ning riputa üle soola ja pipraga. Pane peale salveilehed.

Küpseta 225-kraadises ahjus veel umbes 8 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles