Raseduse 16 varajast märki

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõige kindlamini kinnitavad rasedust kas kodune rasedustest või veretest, mida saab teha arsti juures. Parim aeg rasedustesti tegemiseks on aga alles siis, kui päevad on juba hiljaks jäänud. Seni võivad lapseootusele vihjata mõned vaevumärgatavad tunnused.

Parenting.com pakub lohutust neile, kes kibelevad vastuste järele ja ei suuda testimist ära oodata. Loe ja mõtle järele, kuidas sa oled end viimasel ajal tundnud.

Õhupuudus

Äkitselt tunned, et trepist käimine hakkab hingamisele ja õhust jääb puudu.

Rindade tundlikkus

Järsku tundub nagu oleksid rinnad suuremaks läinud ja nibud on hellad. Rinnad tunduvad raskemad ja nibud on läinud tumedamaks.

Väsimus

Uni tuleb õhtul väga kiiresti ja ka päeva ajal tunned vajadust lõunauinaku järele. 

Iiveldus

Enamasti tunnevad naised rasedusega seotud iiveldust pärast kuuendat rasedusnädalat, kuid mõni võib seda kogeda juba varem. 

Sage urineerimisvajadus

Ootamatult ärkad öösel üles, sest pead pissile minema. Varem pidasid hommikuni vastu.

Peavalu

Hormonaalsete muutuste pärast võib pea tihti valutama hakata. Kui sa ei ole kindel, et pole rase, siis eelista valuvaigistitest paratsetamooli.

Seljavalu

Kui sul varasemalt pole seljaga probleeme olnud ja nüüd tunned alaseljas nõrka valu, võib olla, et kõõlused hakkavad raseduse jaoks lõdvenema ja tunned kerget valulikkust.

Kõhuvalu

Kiskuv või tuim valu alakõhus meenutab menstruatsioonieelset valu ja ajab pea veelgi rohkem sassi - kas nüüd hakkavad päevad või on tegu rasedusega?

Isu või isutus

Ootamatult võib tekkida isu teatud toitude järele, millest varem vaatasid mööda. Või hakkab vana lemmiktoit järsku suus ringi käima ja ei lähe alla.

Kõhukinnisus ja puhitused

Eelmine nädal läksid teksapüksid vabalt jalga, nüüd on äkki kõhust kitsad. Progesterooni tõus võib raseduse alguses põhjustada seedesüsteemi aeglustumist.

Tujukõikumised

Märkad isegi, et teed tühjast tüli ja lähed kergesti närvi. Kehas toimuv hormoonide möll võib su meeleolu peapeale pöörata.

Kõrgenenud kehatemperatuur

Kui sa võtad raseduse planeerimist väga tõsiselt, võib olla, et oled oma kehatemperatuuri üles märkinud, et teada, millal on ovulatsioon. Üldiselt püsib temperatuur kõrgem alates ovulatsioonist kuni kaks nädalat, mil hakkavad päevad. Kui rasestumine on tõesti toimunud, jääb kehatemperatuur kõrgemaks.

Lõhnatundlikkus

Prügi ajab öökima ja elukaaslase kehalõhn on hakkab tavalisest tugevamalt ninna - see võib olla märk, et sul on pirukas ahjus.

Peapööritus, minestamine

Kuigi seda juhtub harva, võivad veresuhkrutaseme muutus ja madal vererõhk põhjustada pearinglust või isegi minestamist. Jälgi, et sa sööksid korralikult ja jooksid piisavalt vett.

Määrimine

Tundub nagu hakkaksid päevad, ent verevool on tavalisest märksa tagasihoidlikum. On need päevad või mitte? Selgus tuleb alles testi tehes.

Päevade hilinemine

Kuigi paljusid raseduse varajasi sümptomeid võib kogeda ka niisama, siis üks kõige selgemaid märke rasestumisest on see, et päevad jäävad ära. Kui su tsükkel on tavaliselt alati regulaarne, siis tee enda rahustuseks rasedustest.

Raseduses ei maksa enne kindel olla, kui test seda kinnitab. Kui menstruatsioon pole alanud, kuid test on siiski negatiivne, võib olla, et testi tegemiseks on ikkagi liiga vara. Jälgi eelnevalt loetletud sümptomite esinemist ja tee mõne päeva möödudes uus test.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles