Kingi pühadeks maitseid: pähkli-šokolaadikreem

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mai Grepp

Kinkimine on tähelepanuavaldus, mis teeb rõõmu nii kinkijale kui ka kingi saajale. Tihtipeale on aga kingituse leidmine keeruline tegevus, eriti siis, kui tahaksite kinkida midagi enamat kui lihtsalt asja. Emotsioonide kinkimine on moes, need ei nõua ruumi ja püsivad meeles pikka aega. Enda valmistatud söödav kingitus on küll materiaalne, ent sellega kaasnev emotsioon võimas ja eriline. Kedagi ei jäta külmaks tegija aega ja häid mõtteid sisaldava gurmeeüllatuse avamine!

Tiina Lebane, Pille Enden ja Mai Grepp on välja andnud raamatu «Kingi maitseid», milles on põnevaid retsepte ja ideid nii soolaste (pasteedid, marineeritud juust, kala) kui ka magusate (küpsised, kommid, küpsetised) kingituste valmistamiseks, milleks ei kulu üldjuhul palju aega ega ka raha. Lisaks on ilusatel fotodel ka vihjeid kauniks pakendamiseks, sest on ju pakendki osa kingitusest. Sealt pärineb ka allolev pähkli-šokolaadikreemi retsept.

Pähkli-šokolaadikreem 

6 dl  a  valmistamisaeg 20 minutit + 10–15 minutit ahjus 

Gluteeni- ja laktoosivaba maius rõõmustab ka neid, kes ei ole erilised maiasmokad. Kreem pole väga magus, aga kui soovid magusamat ja mahedamat tulemust, siis kasuta valmistamiseks väiksema kakaosisaldusega šokolaadi või hoopis piimašokolaadi.

  • 200 g sarapuupähkleid     
  • 3 dl kookospiima   
  • 1 dl kookossuhkrut (või valget suhkrut)
  • 0,25 tl meresoola
  • 300 g tumedat
  • (70% kakaosisaldusega) šokolaadi

1.   Kuumuta ahi 175 kraadini. 

2.   Pane pähklid ahjuplaadile ja rösti 10‒15 minutit. Oluline, et kestad oleksid küpsenud ja kuivad ning et neid saaks hõlpsasti eraldada. Võta ahjust välja ja jahuta.

3.   Kuumuta kookospiima, suhkrut ja soola kastrulis mõõdukal kuumusel, kuni suhkur on sulanud. 

4.   Sulata šokolaad veevannil. 

5.   Tee köögirätik niiskeks, pane sellele röstitud pähklid ning hõõru, kuni kestad eralduvad. 

6.   Pane pähklid köögikombaini ja purusta võimalikult peeneks. Lisa sulatatud šokolaad ja töötle ühtlaseks massiks. Kui segu on ühtlane, lisa kookospiima-suhkrusegu ja töötle taas ühtlaseks. 

7.   Pane purkidesse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles