Kuidas ühest kalast terve nädala õhtusöögid välja võluda: mahlane lõhepirukas

Mahlane lõhepirukas

FOTO: Kadri Raig

Kahvliga.ee toidublogi autor Kadri Raig ostis ühel päeval umbes kaks kilo kaaluva lõhe ja otsustas teha sellest iga päev erineva lõheroa. Oma isuäratavaid retsepte jagab ta ka meiega. 

Mahlane lõhepirukas

kahele

Vaja läheb:

  • 300 g lõhefileed
  • 1 keskmine sibul
  • Väike pakk lehttainast
  • Suts soola
  • Praadimiseks õli

Valmistamine

  • Kuumuta ahi 200 kraadini.
  • Tükelda sibul ning prae seda koos sutsu soolaga õlis madalal kuumusel umbes 5 minutit. Seejärel tõsta jahtuma.
  • Samal ajal kontrolli, kas lõhe on luudest puhas ning eemalda võimalikud leiud. Eemalda lõhefileelt ka nahk.
  • Maitsesta kala mõlemalt poolt soola ja pipraga.
  • Rulli lehttainas umbes 0,8 cm paksuseks ning aseta sellele kalafilee. Kala sabapoolne ots keera kahekordseks, et kogu filee enam-vähem ühtlase paksusega oleks ja tänu sellele ka ühtlaselt küpseks.
  • Kata kalafilee jahtunud sibulaga
  • Tõsta taignaotsad kalale nii, et moodustub mõnus pirukas.
  • Küpseta umbes 20 minutit - nii küpseb taigen mõnusalt krõbedaks ja kala jääb samal ajal mahlaseks.

NB! Kõige lihtsam on kalalt nahka eemaldada nii, et paned filee naha pool all lõikelauale, lõikad terava noaga saba poolt võimalikult filee otsast nahani, keerad noa kala pea poole umbes 45-kraadise nurga alla ning nuga tugevalt paigal hoides haarad vasaku käega sellest väikesest nahajupist, mis saba poole alles jäi ning hakkad seda noaga ristises suunas edasi-tagasi liigutama. Seletus on keeruline, aga tegelikult läbi tehes ei ole selles keerulist midagi.

Lehttainast jääb tõenäoliselt üle - selle saad ära kasutada täites seda näiteks juustu või moosiga - põhimõtteliselt mida iganes sul külmkapis on - piruka sisse sobib see kindlasti!

Tagasi üles