Moekäsud ja -keelud meestele

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Silmapaistvalt stiilne moefotograaf Toomas Volkmann astus TFW Baltmani etenduses modellina lavale. Mis viga snitti võtta, kui päris elus tegijad mehed teed näitavad!
Silmapaistvalt stiilne moefotograaf Toomas Volkmann astus TFW Baltmani etenduses modellina lavale. Mis viga snitti võtta, kui päris elus tegijad mehed teed näitavad! Foto: Erlend Štaub
  • Stiilinõu - 5 moeasjatundjat annab meestele nõu - mida kanda, mida mitte.
  • Ettevaatust - 5 kõige hullemat stiiliviga talvel, millest hoiduda!
  • Mantel võib tänapäeval olla nanotehnoloogilisest kangast ja väga soojapidav.
  • Kas kanda värve või jääda tuvaliselt musta-halli maailma?

Hei, mehed, talv on kohal! Tuli teine ootamatult nagu siinmail tavaks. Autole oled ammu talverehvid alla pannud, samamoodi tuleks hooaja järgi ümber teha ka isiklik garderoob. Teeme asja lihtsaks – viis stiilset meest annab nõu, mida kanda ja mida mitte. Loe läbi ja asi klaar.

/ Erlend Štaub
/ Erlend Štaub Foto: Erakogu

Andres Siem, stilist, reklaami- ja baarimees

KANNA: Kõik oleneb sellest, kuhu meie peaosatäitja Mees parajasti teel on. Laupäevane lõuna sõpradega hubases kohvikus on üks Mees, teisipäevane äripäev uue kliendiga on hoopis teine Mees.

Kuid ainult mustad-hallid asjad seljas – see tõmbab alla nii enda kui ka ümbritsevate meeleolu.

Alustame hubasemast nädalavahetusest. Siluett on eriti just pükste poolest läinud palju mugavamaks, sukkpükste moodi teksad võib vabalt pikale puhkusele saata. Moes on vormikas skulpturaalne kampsun, ühevärviline ning põneva koega. Lendurijakk ja duffelmantel on endiselt kuum kaup.

Ärikohtumisele läheb Mees tumepruunis kašmiirmantlis, seljas hall ülikond ja täpselt õiges mõõdus valge särk all. Särginööp ülevalt kinni, lipsu pole alati vaja panna. Kingad veidi kobakama tallaga brogue-tüüpi. Kõige olulisem on enesekindel lõige – kõik peab istuma mugavalt seljas, selleks peaksid kalorid õhtuks kokku nulli andma.  

ÄRA KANNA: Kõige jubedam on külmetav Mees. Kui Mees käib pakase ajal portfelliga, siis on vaja kindad kätte panna. Aga mõnikord võib maitsetus olla nii halb, et muutub juba päris maitsvaks.   

/ Mihkel Maripuu
/ Mihkel Maripuu Foto: Erakogu

Aivar Antonio Lätt, Baltmani peadisainer

KANNA: Alustaks ülikonnast – nüüdisaja ülikondadel on niivõrd hea kvaliteediga kangas, mis suudab reguleerida temperatuuri, need sobivad aastaringseks kandmiseks! Isegi väiksema tuulega üle õue minnes peavad vastu. Ning ka šikis villases mantlis on peidus märksa rohkem, kui pealtnäha paistab – kanga muudab nanotöötlus vetthülgavaks ning seespool on mikropooridega membraan, mis laseb kehal hingata, kuid ei lase tuulel sisse puhuda.

Teine asi on mood – militaarstiil on sügisel väga soositud. Kaherealine sineli-tüüpi mantel selle talve hitt – stiilne, soe ja mõnus.

ÄRA KANNA: Kui Tallinna välismaalased tulevad, siis nad alati küsivad – oh hoo, kus teil siin suusamägi lähedal on? Sest inimesed käivad linnas ringi suusajopedes. Ka naised teevad seda viga. See on soe ja praktiline, aga tänapäeva materjalide puhul saab end viisakalt ka külmakindlalt riidesse panna. Kõikjal maailmas kuuluvad lumelauariided suusamäele, mitte südalinna!

Foto: Toomas Huik

Kalle Aasamäe, moelooja

KANNA: Minu arust on talve moeasi number korralik villane mantel – must have iga mehe garderoobis! Selline, mida saad kanda nii ülikonna kui ka teksade peal. Lisandina võiks kasutada karusnahast kraed, mida saab ka ära võtta – see detail annab alati efekti juurde!

Värvi tasub anda detailidega, näiteks erkpunase või ruudulise salliga. Mina kannan mõnuga ka ema kootud rahvuslike mustritega kindaid.

ÄRA KANNA: Väga häirib, kui pintsak paistab lühema jope alt välja. Kui on ülikond, siis kanna mantlit ja unusta jope! Aga üldiselt olen üsna tolerantne – kui sul on jõudu ja stiilitunnet asi välja kanda, pane selga, mida ise tahad.

Indrek Arula, moefotograaf ja videokunstnik

Foto: Erakogu

KANNA: Mina soovitan meestel kanda värvilisi jalanõusid. Näiteks sinised talvesaapad on mu enda lemmikud mitu aastat. Pean lugu ka stiilsetest heledatest nahkkinnastest. Leidsin just sellised, aga kaotasin ära – nüüd otsin elu eest, aga kõik on ainult must ja must. Mees peaks detailidele rõhku panema ja ei tohiks karta värvi ega positiivsust!

ÄRA KANNA: Eestis ringi vaadates segab, et liiga palju kantakse musta. Küllap inimesed kasutavad musta kaitsekilbina, et kulgeda väljapaistmatuna oma päevas, osana hallist massist. Kuid ainult mustad-hallid asjad seljas – see tõmbab alla nii enda kui ka ümbritsevate meeleolu. Talves on ju värve vähe, meie võimalus on neid juurde anda! Võin omast kogemusest öelda – kui ma kannan värve, on mul ka endal värvilisem meeleolu, parem tuju ja rohkem energiat.

Erko Brandt, üks edukamaid Eesti meesmodelle

Foto: Erakogu

KANNA: Ma soovitaksin meestel kanda kindlasti mütse, tervis on kõige tähtsam. Riietuse koha pealt soovitaksin meestel kanda bleiserjakki, mille all on kampsun. Alustades triiksärgist, siis lips, kampsun ja lõpuks pintsak. Erinevaid kihte tasub külmal ajal kombineerida, hoides oma tervist ja olles linnapildis stiilne.

ÄRA KANNA: Mille mina ära keelaksin, on läkiläkid.

Talviste moeämbrite esiviisik

Kingad lumehanges. No kuule, härra – miks sa arvad, et sa ise oled vähem oluline kui sinu auto? Kannad ju hoolt, et kumm ei libiseks, kuid enda peale ei mõtle? Ometi on olemas suur valik igas stiilis saapaid meestele, milles näed välja stiilne ja hoiad end soojas!

Soolarandid. Tõsi – meie kliima on armutu ja linnatänavatel valitseb kaos, kuid need randid on täiesti välditavad! Igapäevane hooldus – kaitsevahend väljudes peale, pärast papud puhtaks ja jalanõu paneb vapralt vastu hulga aastaid. Kui hoolduspeatükk vahele jätta, on ka uus saabas korrapealt kole ning laguneb ruttu ära.

Hõlmad laiali õues. Võib-olla näed oma kujutlustes välja vinge justkui salooni sisenev vinge vesternikangelane, aga tegelikult oled laisk jobu, kes ei viitsi nööpe kinni panna. Vammuse mõte on hoida soe keha ligi, aga kui ühes küljest tuul sisse puhub, ei täida ka soe rõivas oma eesmärki. Eriti kehv kombinatsioon on avali hõlmad paljad kurguauguga – absoluutselt mittelahe tervik!

Igav sall. Arvad, et sall on praktiline asi? Eksid – sall on aktsent! Selge see, et talvel tuleb midagi kaela siduda – see on suurepärane võimalus mantlile elu juurde anda. Vali tingimata midagi isikupärast, värvikat ja efektselt, surmigav tavalisus salli kujul on keelatud!

Paljas pea. Paljas peanupp kuulub eksimatult hellikule, kes elust ega ilmast midagi ei tea. Iga loll teab – peast eraldub kõige enam soojust, nii et ka kõige paksem vammus ei aita, kui tipus tuul puhub. Nojah, kui juuksed peanuppu veel soojas hoiavad, siis aitad jääteraapiaga nende kiiremale lahkumisele kaasa. Külmavõetud kõrvad ei kaunista kedagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles