Kuidas ühest kalast terve nädala õhtusöögid välja võluda: ceviche

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ceviche
Ceviche Foto: Kadri Raig

Kahvliga.ee toidublogi autor Kadri Raig ostis ühel päeval umbes kaks kilo kaaluva lõhe ja otsustas teha sellest iga päev erineva lõheroa. Oma isuäratavaid retsepte jagab ta ka meiega. 

Arvestades seda, et minu kodus sööb liha ja kala ainult üks inimene (mina), siis saab see päris huvitav olema ja tegelikult panin kohe pärast fileerimist neli valmislõigatud fileetükki ning puljongikraami - ehk siis kõik selle, mis fileedest üle jäi - sügavkülma, sest nii palju kala ei jõua isegi mina mõistliku aja jooksul ära süüa. Tegelikult ma eelistan alati-alati-alati mittekülmutatud kala, aga toidu äraviskamine mulle ka üldse ei meeldi, seega tundus sügavkülm võimalikest alternatiividest siiski parem mõte. 

Küll aga arvestan retseptides kogused kahele – ma saan aru, et normaalsed inimesed tegelikult ei osta endale üksinda söömiseks suurt kala. Plaan on teha iga päev erinev toit lõhest ja ma arvan, et ma saan kokku vähemalt 5, kui mitte 6 kahe inimese toidukorda, mis 11 eurot maksva kala kohta on päris hästi. Seega on siin jälle kord tõestus, et ise süüa teha on palju odavam, tervislikum ja maitsvam kui väljas söömine. Ma ei hakka hetkel kontrollima, kui palju mõni populaarse kiirtoiduketi kalaburger maksab, aga sisetunde pealt pakun, et mingi 3 eurot ikka.

Nüüd aga tagasi tänase toidu juurde. Värskest kalast eelistan alati midagi toorest teha ja valikus oli ka sushi ja tartar, aga tänane valik langes ceviche kasuks. Ceviche on algselt pärit Lõuna-Ameerikast ja seal tehakse seda tegelikult valgest kalast. Meie tingimustes sobiks valgetest kaladest siia retsepti kõige paremini kindlasti siig, aga nii lõhest kui ka forellist saab samuti väga maitsva toidu.

Ceviche
Ceviche Foto: Kadri Raig

Ceviche

kahele

Vaja läheb:

  • 10 g punast sibulat
  • 3 g tšillit (kasutasin habanerot)
  • 10 g sellerit
  • 10 g ingverit
  • 30 g laimimahla (1 laim)
  • 10 g koriandrit
  • 120 g väga värsket lõhet või forelli
  • Soola
  • Küps avokaado serveerimiseks

Valmistamine

  • Tükelda sibul ja pane see kaussi.
  • Pigista peale laimimahl ja sool - see aitab sibulat juba praegu mahedamaks muuta.
  • Haki tšilli peeneks, seller pisut suuremateks tükkideks ning lisa marinaadile.
  • Riivi peenikese riiviga ingver ja lisa marinaadile.
  • Tükelda kala umbes 1 cm kuubikuteks ning sega marinaadiga läbi.
  • Viimasena lisa ka kergelt hakitud koriander, sega kõik läbi ning jäta umbes kümneks minutiks marineerima.
  • Serveeri koos avokaadoga.

Kui soovid ceviche varem valmis teha ja hiljem pakkuda, siis tee kõik samamoodi, ainult et ära kala marinaadi sisse palju varem sega, vaid hoia see eraldi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles