Mida õppida loomamaailmast laste kasvatamisel?

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Zooloog Aleksei Turovski kutsus ETV saates «Mida teie arvate?: Kärgpere» kõiki õppimishimulisi loomaaeda uudistama, mida laste kasvatamisel õppida erinevatelt loomadelt. Hundi tõi ta eeskujuks isadele oma enesekindlusega.

Ta märkis, et eri loomaliikide puhul on erinevused tohutu suured ja külastada võiks kõiki puure ja aedikuid, kus loomadel on poegi.

«Kitsede juurest õpid, et laps peab olema pidevalt näljane, muidu jääb ta maha ja kotkas viib ta minema. Aga loomulikult ta peab kasvama ja kui ema lubab, siis hakkab ta sööma - viis sekundit, mitte rohkem. Karu juures näed, et laps peab saama absoluutselt kurguauguni, suulaeni piima täis, siis laps jääb magama ja ema saab minna jahile,» tõi ta välja kõige drastilisemad näited loomariigist.

Isaks olemist soovitas ta õppida huntidelt. «Hunt on fantastiline isa, kellel ei ole õigust lapsi keelata, aga kes näitab neile, kui tähtis on olla enesekindel – ja õigusega enesekindel! – ja mismoodi tuleb elu strateegiliselt juhtida. Taktikalist juhendamist teostab igal juhul emane.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles