Lapsevanematele: kuidas rääkida väikeste lastega alkoholist?

, Tervise Arengu Instituudi vanemspetsialist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Iga lapsevanem soovib, et tema lapsest kasvaks õnnelik ja arukas eluga hästi toimetulev täiskasvanu. Selleks aga tuleb lapsele aegsasti anda oskusi ja teadmisi, kuidas ise häid otsuseid langetada. Üks teemadest, millega lapsed juba varakult kokku puutuvad, on alkohol ning sellega seotud tavad ja kombed.

Järgnevalt mõned soovitused, mille peale mõelda, kui kodus kasvab koolieelik või algklassilaps.

Kui su kodus kasvab koolieelik

Võib tunduda, et koolieelikuiga on alkoholi teemal rääkimiseks liiga vara. Laps aga õpib käitumist täiskasvanuid vaadeldes, tal tekib alkoholiga seoses mõtteid ja tähelepanekuid ning lapsevanem saab neid teemasid siis lapsele selgitada.

  • Märka, kuidas lapsed reageerivad olukordadele, kus teie kodus tarvitatakse alkoholi. Vanema käitumist jäljendades õpivad lapsed, kuidas teatud olukordades käitutakse. Kuidas suhtuksid, kui su laps tuleb lasteaiast koju ning näitab sulle, kuidas õhtuti (koos õllega) telekat vaadatakse, kuna ta on seda teiste laste käest õppinud? Või neile ise õpetanud?
  • Ole valmis lapsele selgitama, miks sina võid tarvitada alkoholi ja miks tema ei või proovida. Oluline on teha vahet, kuidas alkoholitarvitamine mõjutab täiskasvanuid ja milline on alkoholi mõju alles arenevale organismile. Räägi lapsele, et tema aju alles areneb ning alkohol kahjustab aju selle arengufaasis kõige rohkem, kuid sinu aju on juba välja arenenud ja kahjustused ei ole siis nii suured.
  • Mõtle läbi traditsioonid ja tähtpäevad – kas igal üritusel peab alkoholi pakkuma? Milliseid alternatiive saaks kasutada alkoholi asemel? Ükski lapsevanem ei taha, et lapsehoidja samal ajal, kui ta tema lapsi hoiab, alkoholi jooks. Hoolitse, et laste lähedal oleks alati olemas kaine täiskasvanu, juhuks kui midagi juhtuma peaks.
  • Korralda laste sünnipäevad alkoholivabalt ka täiskasvanutele. Jätka seda traditsiooni lapse 20. sünnipäevani – ja miks mitte ka hiljem.
  • Leia alternatiive lastešampusele. Alkoholitarvitamise imiteerimine õpetab lapsele, et alkoholi joomine on oluline traditsioon. Eestis on palju jooke, mis on tervislikud ja maitsvad, tuleb vaid need üles leida ja lastele atraktiivseks muuta.
  • Mõtle läbi, kas lapsega klaaside kokkulöömine, mis seostub peamiselt alkoholitarvitamisega, on vajalik traditsioon või saaks tähtsaid sündmusi ka muul moel kui «terviseks» joomisega tähistada. Ilusam ja emotsionaalsem sünnipäevatraditsioon võib olla küünalde ärapuhumine ja soovide soovimine, õnnitluslaulu laulmine jm.
  • Selgita ka oma pereliikmetele, miks sa ei taha oma lapsele alkoholi maitsta anda. Oleks hea, kui laiemas pereringis õnnestuks kokku leppida ühtsed reeglid.
  • Julge väljendada oma seisukohti ka sõpradele, kolleegidele ja pereliikmetele. Kaasa nad aruteludesse.

Kui su kodus kasvab algklassides õppiv laps

  • Loe ja arutle koos lapsega kehast ja aju toimimisest. Nii saad olla kursis, millises arenguetapis su laps on ning millist infot ta meediast ja koolist saadule lisaks vajab.
  • Pea meeles, et ennetus tähendab, et teema tuleb lapsevanema poolt tõstatada enne, kui laps selle vastu ise huvi tundma hakkab.
  • Lapsed on nutikad. Kaasa oma laps päevakajaliste teemade arutellu, ka nendesse, mis puudutavad alkoholi. Kuula lapse seisukohti ja väljenda selgelt ka enda hoiakuid.
  • Selgita lapsele, miks täiskasvanud võivad alkoholi juua ja miks lapsed ei tohi. Abiks vestlemisel alkoholi mõjust ajule on näiteks klipp «Kuidas aju täiskasvanuks saab».
  • Räägi lapsele, mida tähendab sõltuvus ning miks enda käitumise ja vajaduste kontrollimine on eluks vajalik oskus.
  • Aita lapsel enda emotsioone tundma õppida ja õpi koos lapsega, kuidas keeruliste tunnetega toime tulla. See aitab ennetada olukorda, kus laps hakkab oma tunnetega toimetulekuks kasutama alkoholi või teisi uimasteid.
  • Märka, kui ise kasutad alkoholi stressist vabanemiseks ja katseta muid viise pingete maandamiseks. Laps õpib sinult, kuidas stressiga toime tulla. Jaluta, tee sporti, suhtle teiste inimestega või lemmikloomaga, loe head raamatut, tee seda kõike lapsega koos.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles