Aleksei Turovski: lapsed konkureerivad tähelepanu pärast

Esme Kassak
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Turovski
Aleksei Turovski Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

ETV saates «Mida teie arvate?: Kärgpere» ütles zooloog Aleksei Turovski laste omavahelistest suhetest kõneledes, et inimene on loomamaailmas üldse kõige konkureerivam ning lastel käib põhiline konkurents tähelepanu üle.

Kui Turovskil sündis kolmandas abielus olles poeg, ütles tema tol ajal 12,5-aastane tütar teisest abielust, et kui tal oleks tütar sündinud, poleks isa teda üldse näha enam saanud, aga poiss on mõnus.

Laste vahel käib alati võrdlusmoment ja konkurents ning nad võitlevad oma vanemate pärast. Küsimus on, milliseid võtteid ja vahendeid kasutatakse, ütles Turovski. Ta lisas, et konkurents tekitab alati pingeid ja stressi, mis on aga elus loomulik. «Kui pingeid ei ole, ei ole voolu, ei ole elu!» ütles ta. Sellisest stressist ei saada üle, vaid sellega õpitakse elama.

Oma lapsevanematelt on Aleksei Turovski õppinud, et kunagi ei tohi jätta lapse küsimust vastuseta. Vaatamata vanemate lahutusele, kui ta oli kuueaastane, oli talle garanteeritud ema ja isa tähelepanu. «Ma võtsin omaks väga lihtsa hoiaku, et mitte ühtegi lapse küsimust ei tohi jätta vastuseta. Ütle, et sa ei tea, aga tee tast välja!»

Lisaks soovitas ta lapsele ausalt selgitada, miks ei tea - et ei oska vastata, kuna ei jõudnud õppida või ei osanud varem tähelepanu pöörata küsimuse all olevale teemale -, ning teha ettepanek koos vastust otsida. Tema kogemuste põhjal pidi see väga hästi töötama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles