Spetsialist soovitab: kaheksa soovitust, kuidas talvel oma keha poputada

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Toitumiskonsultant autor Kadi Helme on põhjalikke toitumisalaseid teadmisi kogunud nii Eesti, Inglismaa kui ka Ameerika instituutides. Helme sõnul on ligikaudu 90 protsenti tänapäeva läänemaailma surmadest põhjustatud mittenakkuslikest haigustest. Kurja juureks on elustiilihaigused, mida saab aga ise edukalt ennetada.

Kadi Helme
Kadi Helme Foto: Erakogu

«Kahjuks on ka Eesti inimeste seas just niisugused haigused enamiku tervisehädade põhjuseks,» tõdeb Helme, kes esineb sel nädalal seminaril «Ela terve elu: talv». Imerohtu, mille abil tervislikumalt elada, olemas pole, küll aga on rida tegevusi, mida igaüks võiks oma ellu rakendada.

Siin on kaheksa peamist soovitust talvehooajaks, et keha saaks puhata ja kosuda.

  1. Praegu tuleks süüa võimalikult palju veel kättesaadavaid kohalikke köögi- ja puuvilju, et oma organismi talveks vitamiinidega laadida.
  2. Enne vitamiiniriiuli kallale minekut tasuks esmalt üle vaadata, et igapäevane toidulaud oleks mitmekesine. Toidulisand ei asenda kesist toiduvalikut.
  3. Eelistada tasub neid toiduaineid, mida on siin geograafiliselt aastasadu kasvatatud ja tarbitud. Kohalik toit eelkõige!
  4. Haigused on enamasti kehva elustiili tulemus. Kui sinu menüüsse kuuluvad enamasti pitsa, krõpsud ja purgisupp, siis on nõrkus ja tervisehädad kiired tulema. Eelista toite, mille oled ise valmistanud, mitte pakist võtnud.
  5. Tõeline toit ei oma tagaküljel kümnerealist koostisainete nimistut.
  6. Mitmete Eestis teostatud uuringute kohaselt ei saa meie laiuskraadil elavad inimesed sügistalvisel perioodil piisavalt D-vitamiini. Seda vitamiini võiks iga eestlane toidule lisaks võtta, ent üldiselt ei tasu toidulisanditega liialdada, vaid selleks peab olema vajadus.
  7. Pimedal ja külmal ajal kiputakse liialdama ka maiustamise ja liigse näksimisega, mis kiirelt lisakilod toob. Seda tehakse peamiselt seetõttu, et kehale lisaenergiat anda, kuid see on petukaup. Tegelikult tasuks tähele panna, et kogu loodus on talvel puhkeriimil. Pole vaja kehast viimset jõudu välja pigistada. Andke oma kehale rohkem puhkust, võtke enda jaoks aega ja sööge toitainerikkamaid põhitoidukordi – nii leevendate ka näksimisisu.
  8. Magusaisu leevendavad ka näiteks marjarohked smuutid, kosutavad soojad joogid või miks mitte teha endale üks kohalik ja maitsev talvemaius: ahjus küpsetatud õunad kaneeliga.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles