Veidraid fakte ja legende halloween’i kohta, mis ajavad sulle hirmu naha vahele

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Hingedekuu saab kohe alguse, täna tähistame kõigi pühakute päeva eel halloween’i, kõigi pühakute ööd. On parim aeg aastast, mil mõelda teispoolsuse peale – meie maailm vaevalt et koosneb vaid sellest, mida silmaga näha ja sõrmega katsuda saab.

Mirror on seks puhuks reastanud õudsed halloween’iga seotud faktid ja legendid.

  1. Dekoratsioon või tõeline surnukeha? Võiks ju arvata, et dekoratsioonid on selgelt ära tuntavad, kuid inimesed on ka eksinud. Näiteks 2012. aastal kukkus oma trepimademel kokku Dale Porch. Postiljon, kes teda märkas, pidas mehe surnukeha lihtsalt õuduste öö temaatiliseks kaunistuseks. Kadunukese lähedased olid muidugi pahased ning leidsid, et kirjakandja oleks võinud midagi teha.
     
  2. Halloween’i kook võib tuua ebaõnne armastuses. Osa koloniaal-Ameerika halloween’i traditsioonist oli koogi küpsetamine, millesse pagarid peitsid erinevaid esemeid. Kui sööja hammustas sõrmkübarasse, tõi see talle halba õnne armastuses.
     
  3. Michael Myers kandis William Shatneri nägu. Legendaarses õudukas «Halloween» kandis sarimõrvar Mike Myers maski, mis oli vormitud filmitäht William Shatneri näo järgi. Nimelt oli tegemist väga väikese eelarvega filmiga, nii leidsid tegijad kahedollarilise Shatneri maski, värvisid selle üle ning legend oligi sündinud. Hiljem teenis «Halloween» kinodes üle 70 miljoni dollari, mis on kõige tulusam Shatneri näoga film. Shatner on tunnistanud, et on ka ise «halloween’i jooksnud», sama mask ees.
     
  4. Saksamaal tasub noad ära peita. Saksa traditsioonide kohaselt tasub hingedeaja kandis peita kodus ära kõik noad, sest koju pöörduvad hinged võivad end nii vigastada. Seal kandis on halloween aeg, mil surnud austatakse ning meenutatakse.
     
  5. Itaalias saab nautida surnuube. Ka Itaalias on omad traditsioonid, nende hulgas magustoit, mis on ovaalse kujuga küpsis ning kannab nime Fave dei Morti – tõlkida võib seda kui surnuoad.
     
  6. Mürgitatud komme on ette tulnud. Üks levinumaid müüte on seotud «kommi ja pommi» käigus lastele antavate kommidega. Läänemaailma vanemad on kõik väga mures, et nende laste kommikotti ei satuks mürgitatud või žilettidega «vürtsitatud» kommid. Tegelikkuses on neid juhtumeid ette tulnud, kuid mitte nii, nagu legendid räägivad. 1974. aastal mürgitas Ronald O’Bryan oma poja komme tsüaniidiga. 1970. aastal suri Detroidis 5-aastane Kevin Toston heroiiniüledoosi, pärast seda, kui oli leidnud oma onu varud. Et onu kaitsta, raputas perekond pärast õnnetust Kevini kommid heroiiniga üle. Ka üks 23-aastane Manchester noormees jagas ükskord lastele kotikesi kokaiiniga, kuid politsei sõnul tegi ta seda «eksimuse» tõttu.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles