13 asja, mida vaimselt tugevad inimesed ei tee

Ingrid Dreyersdorff
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kõigil inimestel on elus kriitilisi ja raskeid hetki, kus pannakse proovile meie vaimne tugevus. Sellistel hetkedel on vaja otsustuskindlat ja selget meelt, et probleemidega toime tulla. Mõned üksikud inimesed suudavad igas situatsioonis rahulikuks jääda, aga teised ärrituvad rohkem ja kiiremini, aga õnneks saab ennast järk-järgult vaimselt tugevaks treenida.

Me kontrollime oma vaimset tugevust ja see on osa emotsionaalsest intelligentsusest. Viimane on iga ühe mittemateriaalne vara, mis mõjutab meie käitumist ja otsuseid. Õnneks saab emotsionaalset intelligentsust arendada, vahendab Huffington Post. Siin on mõned asjad, mida vaimselt tugevad inimesed väldivad või ei tee.

  1. Nad ei jää oma mugavustsooni. Eneseteadlikkus on üks emotsionaalse intelligentsuse aluseid ja selle arendamine ei pruugi olla üldse meeldiv. Tihti tuleb ennast tagant sundida, et teha midagi uut selleks, et avastada endas uusi külgi ja neid, mida tuleb veel arendada.
  2. Nad ei vannu hirmule alla. Ükskõik, kas asi puudutab nende karjääri või midagi muud, siis vaimselt tugevad inimesed astuvad hirmule vastu. See tähendabki seda, et nad küll kardavad ja tunnevad hirmu, aga nad ei lase sellel endast võitu saada.
  3. Nad ei lõpeta iseendasse uskumist. Vaimselt tugevad inimesed jäävad endale kindlaks, nad ei anna alla, kui nad ebaõnnestuvad või nad on väsinud. Nad keskenduvad oma eesmärgile, mitte hetkelistele tunnetele, see paneb neid pingutama ka siis, kui olukord on keeruline. Kui keegi ütleb nende unistuste kohta, et «sa ei saa sellega iialgi hakkama», siis vaimselt tugevad inimesed ei mõtle sellele, sest lõppkokkuvõttes on see vaid ühe inimese arvamus.
  4. Nad ei palu tähelepanu. Inimesed, kes pidevalt vajavad tähelepanu, toidavad sellega oma identiteeti. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed ei hooli tähelepanust. Nad teevad seda, mida nad tahavad teha ja mida peab tegema, hoolimata sellest, kas keegi paitab nende ego.
  5. Nad ei käitu mölakatena. Inimesed, kes käituvad halvasti, on õnnetud ja ebakindlad. Vaimselt tugevad inimesed hindavad oma suhteid teiste inimestega ja nad kohtlevad kõiki austusega, hoolimata sellest, mis tujus nad parajasti on.
  6. Nad ei pea viha. Negatiivsed emotsioonid tekitavad stressi ja see omakorda mõjub rusuvalt inimese tervisele. Mida rohkem viha sa endas kannad, seda rohkem sa stressiseisundist kinni hoiad ja oma tervist sellega hävitad.
  7. Nad ei sõbrusta negatiivsete inimestega. Sellised inimesed tihti vinguvad ja virisevad, aga ei keskendu sellele, et oma probleemile lahendust otsida, vaid tahavad lihtsalt, et keegi neid haletseks. Tegelikult on hästi õhuke piir selle vahel, kas sa oled hea sõber ja empaatiline kuulaja või tiritakse sind samamoodi negatiivsete emotsioonide sisse.
  8. Nad ei haletse iseennast. Enesehaletsus tähendab seda, et inimene tunneb, et ta on teatud olukorras ohver, millega saab iseendalt vastutuse ära lükata. Vaimselt tugevad inimesed ei tee seda, sest see tähendaks seda, et nad loobuksid oma võimust asju kontrollida.
  9. Nad ei tunne, nagu omaksid nad millegi üle õigust. Vaimselt tugevad inimesed lähtuvad sellest, et nad on väärt seda, mida nad teenivad ja teevad. Nad ei arva, et maailm võlgneks neile midagi. Nad vastutavad ise oma edu ja ebaedu eest.
  10. Nad ei ole suletud meelega. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed on avatud uutele kogemustele, informatsioonile ja valikutele, isegi siis, kui neil tuleb tunnistada, et nad on eksinud.
  11. Nad ei lase mitte kellelgi oma õnne üle otsustada. Vaimselt tugevad inimesed määravad ise, millal nad on saavutanud midagi, mille üle õnnelikud olla. Nad ei võrdle ennast teistega ja seetõttu on nad ise oma õnne ja õnnelikkuse peremehed.
  12. Nad ei lase kadedusel ennast seestpoolt närida. Nad teavad, et teise õnn ja edu ei tee neile kahju ja seetõttu on nad suutelised teiste edulugudele kaasa elama, mitte kadestama.
  13. Nad ei ela minevikus. Tehtud vead võivad vähendada inimese enesehinnangut ja seda raskem on uskuda, et tulevik võib tuua midagi paremat. Ebaõnnestumised tulevad siis, kui inimene on valmis võtma riske ja pingutama selle nimel, et midagi saavutada ja see ei ole lihtne. Emotsionaalselt intelligentsed inimesed ei ela minevikus, sest nad teavad, et see takistab neid olevikus edasi liikuda.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles