Peaminister võtab naise. Enne kummutab vandenõujutud

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Luisa Värgi ja Taavi Rõivase võidukas suudlus pärast edukaid riigikogu valimisi.
Luisa Värgi ja Taavi Rõivase võidukas suudlus pärast edukaid riigikogu valimisi. Foto: Erik Prozes
  • Peaminister tuli pulmauudisega välja ajal, kui opositsioon teda teravalt ründab.
  • Isikliku elu ilusad uudised aitavad luua peaministrile õrna kaitseloori.
  • Naisevõtuga saab veidi reitingut tõsta, eriti juhul, kui valitsusjuht on hädas.

Taavi Rõivas ja Luisa Värk teatasid sel nädalal, et abielluvad. Kohe kerkisid küsimused: miks just nüüd, kui valitsusjuhil on elu niigi ülimalt pingeline ja aega vähe ning vastased ihuvad tema peale hammast?

Selle nädala esmaspäeval avaldas Luisa Värk, peaminister Taavi Rõivase kauane elukaaslane, sünge saladuse. Ei, see ei ole tema teatatule meelevaldne, kõmu taotlev hinnang. Just niimoodi, süngeks saladuseks, ta oma lühisõnumi Twitteris märgistas, kui kirjutas: «Suvel täitus meie armastuse algusest 9 aastat, selle märgiks särab mu sõrmes ka imearmas ehe.» Teatele lisas Värk veel teisegi, igasuguseid kaksipidi järeldusi välistava märksõnapaari: pulmad tulekul.

Kuus minutit hiljem kuulutas sealsamas mikroblogis peaminister: «Suvel sai tehtud üks pikka aega isiklikus tööplaanis ootel olnud otsus. Õnneks tuli jaatav vastus.»

Aga see kõik, head lugejad, oli alles algus. Sest iga infokild, eriti veel seesugune, et peaminister võtab naise, tekitab lugematul hulgal uusi küsimusi.

Ka peaminister on inimene, elukaaslane ja isa ning langetab eraelulisi otsuseid ikka eraelulistel kaalutlustel.

Mõned neist on lihtsad. Näiteks see, mida tähendas pulmade nimetamine süngeks saladuseks. See, nagu tunnistas Arterile Luisa Värk, polnud muu kui iroonia esmaspäevases Õhtulehes avaldatud Moskva sensitiivi väljaütlemiste peale. Too kuulutas, et peaministripaari suhe «ei ole kindlasti selline suhe, nagu väljapoole paistab» ning et neil on palju saladusi.

Mõned küsimused on sellised, millele vastust veel pole. Näiteks see, millal toimub pulmapidu. On ju teada, et Luisa Värk on viimaseid kuid teise lapse ootel – tema ja Taavi Rõivase esimene laps Miina Rihanna on seitsmene –, mis mõjutab aja valikut. Tõenäoliselt jääb valikust välja jõuluaeg, sest Luisa Värk ütles Arterile, et laps peaks sündima jõulude paiku. Peaminister Rõivas, kes leidis valitsustoimetuste vahelt mahti jagada Arteri lugejaile ka isikliku elu teavet, lausus võimaliku pulmapäeva kohta: «See ei ole veel paigas.»

Kuigi Luisa Värk ütles, et seoses kavandatava abiellumisega ta kommentaare ei jaga, kinnitas ta, et pulmapäevast ei jää ükski Eesti inimene ilma. «Anname sellest teada, kui ise rohkem teadlikud oleme,» lausus ta. «Praegu ei ole plaanis midagi teada anda.»

Ent kõige põnevamad, mitme otsaga küsimused on need, mis kerkisid igat masti poliitkommentaatorite – tõsi, enamasti isehakanute – keelele ja meelele, ning kus personaalne aspekt põimub poliitilisega.

Keerulised rünnakud

Niivõrd väljapaistva poliitiku puhul, nagu seda on peaminister, pole pääsu, et iga tema samm, ka läbinisti eraeluline, võib omandada poliitilise lisamõõtme. Niisiis pole kohatu vaagida, miks tuli uudis pulmadest välja just ajal, kui suvest saati on peaministrile seoses pikaleveninud presidendivalimistega heidetud ette otsustamatust ning kui opositsioon haub tema kangutamise peale avalikult hammast. Need on ebameeldivad arengud. «Mingeid positiivseid sündmusi pole Rõivasega seoses pool aastat olnud,» tõdes politoloog Tõnis Saarts.

Uudis pulmadest liigitub vaieldamatult heade ja ilusate uudiste lahtrisse. Ja tuleb «väga õigel ajal – just siis, kui hakatakse umbusaldust avaldama», nagu märkis pikemalt mõtlemata üks poliitikuid nõustanud suhtekorraldaja. Lihtne loogika ütleb, et nii uudisega peatsest pulmast, rääkimata peagi sündivast teisest lapsest, saab panna end positsiooni, kus vastastel, kui neil jagub vähegi südametunnistust, muutub halastamatu turmtule andmine inimlikult keeruliseks. Peaministri ümber võib moodustuda õrn kaitseloor, nagu moodustus Edgar Savisaare ümber siis, kui ta lebas pärast jala amputeerimist haiglas. Nii poliitikud kui ka ajakirjandus säästsid teda tol tundelisel ajal.

Tuntud poliitikud on Eestis varemgi enne otsustavaid sündmusi otsustanud naise võtta. Lennart ja Helle Meri abiellusid 1992. aastal kolm kuud enne seda, kui Lennart Merist sai Eesti president. Tõsi, on raske tõestada, et abiellumine võis tema võidule presidendivalimistel kuidagi kaasa aidata. Nüüdne ettevõtja Jüri Mõis lasi 1999. aasta sügisel siseministri ametis kõigest kolm nädalat enne kohalikke valimisi saata välja pressiteate, et abiellub Kerttu Olmanniga ... täpselt päev enne valimispäeva. Tookord tõusis selgelt küsimus, kas abielu-uudis on rakendatud valimisvankri ette. Tõepoolest, Mõisal läks Isamaaliidu nimekirjas hästi: temast sai Tallinna linnapea.

Kui omaaegse Isamaaliidu poliitikasekretär Margus Tsahkna viis 2006. aasta suvel Tartus Jaani kiriku altari ette erakonna Tallinna piirkonna juhatuse liikme Anna-Greta Gutmani, levisid samuti ajakirjanduses kahtlustused, et pidulik sündmus teenib ühtlasi poliitilist eesmärki, kuigi riigikogu valimisteni jäi veel seitse kuud. Margus Tsahkna möönis tookord meediale, et pulmi on hea poliitikas ära kasutada, ent kinnitas: «Mina oma pulmast ei tee mingisugust prominentide paraadi, kuigi see oleks võimalik.»

Mitme teise tuntud poliitiku pulm on jäänud poliitilise motiveerituse otseste kahtlustuste alt välja. Nii oli see näiteks Jevgeni ja Triinu Ossinovskiga ning Vilja ja Taimo Toomastiga, kes abiellusid vastavalt kaks ja kuus aastat tagasi, mõlemad paarid kolmveerand aastat enne riigikogu valimisi. Eesti kõigi aegade uhkemaid nn poliitpulmi, Keit Pentus-Rosimannuse ja Rain Rosimannuse abiellumine, mille suursugususe ees kahvatus isegi president Toomas Hendrik Ilvese naitumine tänavu talvel lätlanna Ieva Kupcega, köitis avalikku huvi augustis 2012, mil järgmise poliitilise mõõduvõtu, kohalike valimisteni jäi rohkem kui aasta.

Vastulöök oponentidele

Ka nüüd jääb järgmiste jõuvahekordade klaarimiseni, kohalike valimisteni veel aasta. Kuid me ei tea, nagu peaminister Rõivaski, millal ta abiellub; samas ei saa eirata tõdemust, et olukorras, kus opositsioon teritab võitluslikult hambaid, pole ükski hea uudis peaministrile liiast. Need aitaks keerulisel ajal pingeid leevendada ja renomeed parandada.

«Olen peaministri ametis olnud kaks aastat ja seitse kuud,» ütles Arterile päev pärast pulmateate avaldamist Rõivas, «ning kogu see aeg on olnud erakordselt intensiivse töötempoga, ei ole alust väita, et just nüüd ja praegu on kuidagi erakordselt keeruline aeg. Nii Ukraina konflikti algus, valimiste-eelne periood kui uue valitsuse moodustamine, aga ka Euroopa Parlamendi ja presidendivalimised on kõik vajanud nii peaministri kui ka erakonna esimehe täit pühendumist. Seda loetelu saaks pikalt jätkata.»

Ta lisas: «Opositsioon on alati andnud endast parima, et valitsusele kaikaid kodaratesse pilduda, selles ei ole midagi erilist. Viimased pool aastat või rohkemgi on opositsioon pigem kahvatult esinenud, isegi pika mõtlemise peale ei meenu ühtegi tõsisemat poliitilist initsiatiivi või alternatiivi valitsuse poliitikale. Küllap on põhjuseks eeskätt kogu energia suunamine suurima opositsioonierakonna juhivahetuse ettevalmistustele ja omavahelistele arveteklaarimistele.»

Ent isegi pärast seda, kui peaminister on oletused, nagu üritaks ta pulmateatega kalkuleeritult plusspunkte teenida, tükkideks lasknud, pole põhjendamatu küsida, arvestades, et Taavi Rõivas ja Luisa Värk on olnud paar juba rohkem kui üheksa aastat: miks tõusis abiellumine päevakorda just ja alles nüüd, kui peaministrit ootavad ees tema senise karjääri ilmselt pingelisimad ja vastutusrikkamad ajad? Vaadakem tõsiasjadele näkku: naist oleks saanud võtta palju varem ja küllap saaks ka märksa hiljem.

«Elu on tihti palju lihtsam, kui paistab,» vastas Rõivas. «Ka peaminister on inimene, elukaaslane ja isa ning langetab eraelulisi otsuseid ikka eraelulistel kaalutlustel.» Ta ütles, et on igal suvel võtnud mõne nädala ka oma perele ja iseendale ning ühe sellise puhkuse ajal paluski Luisa endale naiseks. «Sõrmus on Luisa sõrmes olnud seega juba üle kahe ja poole kuu,» nentis Rõivas, «ning me ei ole oma kihlusest hetkekski saladust teinud.»

Mida arvab rahvas?

Neil, kes punuvad vandenõuteooriaid, nagu püüaks peaminister pulmauudistega kõikuma löönud reitingut kergitada, soovitas Rõivas heita pilgu kalendrisse. «Tegemist on valimistevahelise ajaga, kus reitingud pakuvad põnevust vaid tõelistele poliitikagurmaanidele,» lausus ta. «Minu juhitav erakond on sedavõrd tugeva programmi ja meeskonnaga, et ei vaja reitingu tõstmiseks pulmakellade kõlinat.»

Aga selgi juhul, ükskõik mida valitsev erakond vajab või mitte, pole alusetu pärida, kas valijate kõrvad jäävad pulmakellade kõlinale tõesti kurdiks. Poliitika- ja avaliku suhtluse eksperdid, kellelt Arter arvamust palus, jagasid valdavalt seisukohta, et lühiajaliselt võib peaministri pulmapidu tõepoolest tema reitingut kergitada, kuid mitte ülemäära palju. «See uudis läheb paljudele kindlasti korda, et ohoo, tubli poiss, tegid ära,» pakkus politoloog Rein Toomla. «Kuid rahva meelest kaob see kiiresti.» Tema ametivend Tõnis Saarts tõdes, et pulma poliitiline mõju sõltub suuresti sellest, kui palju meedia sellele sündmusele tähelepanu pöörab. Ta lisas, et positiivset mõju suurendab see, kui peaminister seisab parajasti silmitsi suurte poliitiliste probleemidega.

Seega, kui peaminister Rõivas soovib isikliku elu tähtsündmusest poliitilist profiiti lõigata – ja olgu rõhutatud, et see on tegevus, mis pole isegi kirjutamata seaduste järgi kusagil keelatud –, peab ta hoolega valima, millal pulmapeost teada anda ja pulmapidu maha pidada. Parim aeg, mis siin salatseda, oleks järgmise aasta varasügis.

Lõppeva nädala teisipäeval, kui peatne naisevõtt oli laiemalt teatavaks saanud, ütles Taavi Rõivas: «Kõigile neile, kes ütlevad, et tegu on hea uudisega, oleme Luisaga südamest tänulikud. Õnnesoovijaid oli eilse päeva jooksul väga palju ning loomulikult on meil selle üle väga hea meel.»

Nüüd jääb oodata jätku-uudist: mis ajal ja kus? Ja kuidas – selle kohta vaadake lisalugu!

Hoiduge üle pakkumast!

Pulmaisa Leino Einer, kes on ligi kolme kümnendi jooksul korraldanud rohkem kui tuhat pulmapidu, paneb peaminister Taavi Rõivasele ja tema elukaaslasele ning tütre emale Luisa Värgile südamele, et neil ei maksa pulma liiga suurejooneliseks ajada. «Kus tegijaid, seal näägutajaid,» ütles Einer.

Selleks, et pahatahtlikest näägutajatest pääseda, soovitas Einer pidada peaministril pulmi lihtsalt ja maalähedaselt, ehedalt ja mõnusalt, ning mitte rohkem kui 80 külalisega. «Tehku pigem tasemel, mida suudab Eesti keskmine noor inimene, kes käib keskmise kuupalga eest tööl,» andis Einer nõu. «See aitaks kindlasti reitingule kaasa.» Hullusti mõjuks tema sõnul see, kui rahvas näeb, et inimene on oma kõrget positsiooni ära kasutades pulma suursuguseks tehes liiale läinud.

Seda viga ei tehta, muide, Eineri väitel sugugi harva. «Eesti pulmad kipuvad olema üle võlli keeratud,» nentis ta. «Pigem jäta kilo kalamarja ostmata, aga peaasi, et oleks õdus koht, hea bänd ja hea pulmaisa. Need kolmekesi teevad ka ilma söögita hea pulmapeo.»

Oma pika staaži jooksul on Einer näinud Taavi Rõivast nii mõneski pulmas. Tõsi, seda siis, kui Rõivas polnud veel valitsusjuht. «Asendamatu, mõnus, muhe, lahe,» iseloomustas ta Rõivast pulmakülalisena. «Iga peakorraldaja ootaks sellist inimest külla.»

Milline võiks olla pulmakleit?

Anne Metsis,

moelooja

Traditsioonilise pitsivahu asemel kombineerisin Luisale kaks pulmakleiti meie disainerite loomingu põhjal, millega nad äsja Tallinn Fashion Weekil publiku ette tulid. See oleks peaministri abikaasa poolt patriootlik Eesti disaini tunnustamine ja kõige värskemate ideede interpreteerimine.

Esimene pulmakleit koosneb Mammu Couture’i rikkalikust volangidega seelikust ja Katre Arula vilditud jakikesest, mille esiosal on roosiõiekujuline aplikatsioon kunstniku imelises autoritehnikas. Pruudikimbu asemel hoiab noorik peos punast roosiõit, nagu näitasid Liivia Leškini modellid.

Teine pulmakleit on kombinatsioon Kirill Safonovi suurejooneliste puhvvarrukatega kleidist, millele on tikitud Marimo kuldsed viljapead. Maani ulatuva slepiga kleidi kinniseks on kuldne metallist tõmblukk, mis lõpeb põlvede kohal. Ka soeng on pärit Kirill Safonovi modellidelt.

/ Anne Metsis
/ Anne Metsis Foto: Anne metsis
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles