Liigutav video: mida nad endaga kaasa võtsid

Dagmar Lamp
, Postimehe naisteportaali juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikelaager Calais's, Prantsusmaal.
Põgenikelaager Calais's, Prantsusmaal. Foto: Sputnik / Scanpix

Rohkem kui 65 miljonit inimest üle maailma on olnud sunnitud oma kodudest lahkuma. Mida võtaksid sina kaasa, kui ühel hetkel pead põgenema, teadmata, kas sul kunagi enam on kodu, kuhu tagasi tulla?

Tuntud näitleja ja ÜRO Pagulasameti heatahte saadik Cate Blanchett astub üles võimsas videos, et toetada sõjapõgenikke ning panna märkama nende rasket olukorda, sest me oleme kõik inimesed.

«Rahakott, taskurätik, kollane kilekott, seljakott, lõputunnistus, lipp, sim-kaart, koduvõtmed, hambapasta, näovalgenduskreem, müts ja sokid lapsele, pool liitrit vett, pildid, mälestused …

Jooksime kodust välja, aega oli 10 minutit…

Ühel hetkel on ümberringi meri, minna polnud kusagile …»

Mitmekordselt Oscarile ja Kuldgloobusele esitatud näitleja Cate Blanchett esitas koos näitlejatest kolleegidega Jenifer Toksvigi mõjusa luuletuse «Mis nad endaga kaasa võtsid», et juhtida tähelepanu sõjapõgenike olukorrale, sest me kõik oleme inimesed.

Poeemis, mida esitavad väga tuntud ja tunnustatud näitlejad, loetletakse üles asju, mida inimesed sõja eest põgendes kaasa haarasid. Autor sai inspiratsiooni põgenike lugudest, kus nad loetlesid, mida nad kodust kaasa võtsid. Luuletuse eesmärk on anda edasi, kui vähe nad saavad endaga võtta ning samuti ei ole põgenikel võimalik ka läbi mõelda, mida neil võiks hiljem vaja minna.

Näitleja Cate Blanchett on alates selle aasta maist ÜRO Pagulasameti (UNCHR) heatahte saadik. Näitlejanna oli juba varasemalt pagulaste vastu huvi tundnud ning külastanud kriisikoldeid Süürias, Jordaanias. Samuti on ta käinud põgenikelaagrites Liibanonis. 

Lisaks Blanchettile astuvad videos üles Keira Knightley, Juliet Stevenson, Peter Capaldi, Stanley Tucci, Chiwetel Ejiofor, Kit Harington, Douglas Booth, Jesse Eisenberg ja Neil Gaiman.

Vaata videot (NB! video on inglise keeles!):

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles