Haruldase haigusega naise kõhust leiti hiiglaslik karvapall (1)

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rapuntsli sündroom paneb juukseid peast välja kiskuma ja sööma.
Rapuntsli sündroom paneb juukseid peast välja kiskuma ja sööma. Foto: Panther Media/Scanpix

Rapuntsli sündroomi nime kandva psüühikahäirega naist tuli opereerida, sest ta oli ära söönud väga suure koguse juukseid.

Ameerika Ühendriikides  elav 38-aastane naine kaotas haruldase psüühikahäire tõttu kaheksa kuuga 6,8 kilo ja ei suutnud lõpuks enam ühtki päris toitu süüa, kirjutab British Medical Journal. Naisel tekkisid oksehood ja kõhukinnisus. Tema kõht täitus vedeliku ja gaasiga ning paistetas üles.

Kui naine murega haiglasse jõudis, tegid arstid talle kõigepealt kehvveresuse raviks vereülekande, kuid alles operatsioonil selgus terviseprobleemide tegelik põhjus: naine oli ära söönud hiiglasliku koguse juukseid. Operatsiooni käigus avastasid arstid naise kõhust kaks karvapalli. Üks neist oli 15 cm pikkune ja 10 cm laiune. Teise mõõtmed olid 4cmx3cm. Seedetrakti kogunenud juuksed eemaldati ja naine pandi taastumiseks valgurikkale dieedile.

Naise sisikonnas leidunud karvapallide põhjus oli haruldane Rapuntsli sündroom, mille tõttu inimesed hakkavad oma peast juukseid välja tõmbama ja sööma. Kuna keha ei ole suuteline juukseid seedima, kogunevad need seedetraktis ja võivad selle lõpuks ummistada.

Teadustöö autorid uurisid, kui sageli Rapuntsli sündroomi esineb ja leidsid tervest maailmast kokku 88 juhtumit. Tavaliselt põevad seda haruldast haigust lapsed. 40 protsenti selle haigusega arsti juurde jõdnutest on olnud alla kümneaastased lapsed.

Artikkel ilmus ajakirja British Medical Journal septembrinumbris.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles