13 olukorda, mil ei tohiks kanda stringe

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aluspüksid.
Aluspüksid. Foto: Vida Press

Paljud naised eelistavad stringe kanda näiteks selleks, et aluspükste rant ei jääks riiete alt näha. Igapäevaseks kandmiseks stringid siiski ei sobi, kusjuures teatud olukordades ei tohiks neid üldse jalga panna.

Günekoloog Jill Rabin selgitab Redbookis, et kuna stringid on nagu nöör jalge vahel, liigub kangas väga kergesti päraku ja tupe vahet, kandes endaga pärasoolest baktereid ja viiruseid, mis võivad nakatada tuppe ja põit. Eriti suure tõenäosusega juhtub see siis, kui pesu on vale suurusega. Kanna kindlasti keskmise suurusega püksikuid, kui sul on üks neist alljärgnevatest infektsiooni riskifaktoritest.

  1. Sa vihkad puuvillast pesu. Kunstlikud kangad nagu nailon hoiavad niiskust kinni. Puuvill laseb õhku läbija aitab nahal hingata, tänu sellele püsib tervislik happesus, mis hoiab nakkusi eemal. 
  2. Sa plaanid trenniriided kogu päevaks selga jätta. Tihked rõivad nagu trenniretuusid takistavad õhu liikumist. Eriti halvasti mõjuvad naise genitaalidele aga tihked ja niisked riided, mille tõttu hakkavad bakterid vohama ja rikuvad tupe tervislikku tasakaalu. 
  3. Sa kannad lühikest seelikut. Kui on oht, et seelik tõuseb istudes üles (näiteks ühistranspordis istudes), tuleks kanda veidi katvamaid aluspükse kui stringid. Avalikust kohast võid muidu endaga kaasa saada samad bakterid ja viirused, mis varitsevad välikäimlates.
  4. Sul on sageli tupeseent või põiepõletikku. Kui sa oled pidevalt stringe kandnud ja selliseid probleeme pole üldse esinenud, võid olla õnnelik, et sul on ülitugev immuunsus. Vastasel juhul tuleks stringide kandmisest kindlasti loobuda. 
  5. Sa oled rase ja sul on sageli tupeseen. Rasedus on immuunsüsteemile veidi koormav, mistõttu on suurem nakkusteoht ja see võib omakorda olla beebile ohtlik. 
  6. Sa ei pese end iga päev. Igapäevane pesemine aitab vähendada naha- ja tupeinfektsioonide riski. Kui sa ei pese end vähemalt korra päevas, on see risk suurem.
  7. Sa vahetad tampoone võimalikult harva. Kuigi see on vähetõenäoline, et tampooni nöör hõõrub päraku vastu ja toob sealt bakterid tuppe, ei ole see ka võimatu. Nii võib vabalt juhtuda, kui sa vahetad tampooni väga harva. Tampooni tuleks vahetada ka siis, kui see ei ole veel lõpuni «täis».
  8. Sa kasutad sidemeid. Sidemed ja pesukaitsmed (ka need, mis on mõeldud stringide kandmiseks) võivad suurendada tupebakterite arvukust - eriti siis, kui neid vahetatakse ebaregulaarselt. 
  9. Sa teed tupeloputust või lased püksi deodoranti. Dr Rabin hoiatab, et lõhnade ja deodorantide kasutamine intiimpiirkonnas on väga ohtlik, sest häirib vagiina loomulikku happesust ja bakterite tasakaalu. Tupp puhastab end ise ja kui sa tahad tingimata kasutada mingeid lisatooteid, siis eelista sellist aluspesu, mis tuppe rohkem ei ärritaks. 
  10. Sul on põiepidamatus. Alla 60-aastastest naistest kogeb uriinipidamatust kaks naist viiest. Paar happelist uriinitilgakest võib juba probleemne põhjustada, kui see jäikade stringidega vastu tuppe hõõrub. Kuigi pidamatusega on rohkem kimpus sünnitanud naised, esineb seda ka teistel näiteks tugeva pissihäda korral või sporti tehes. 
  11. Sa ei kasuta vahekorra ajal kondoomi. Kondoomi vältimine on eriti ohtlik, kui sul on mitu partnerit. Stringide kandmine hõõrub tupe õrna nahka ja tekitab mikrovigastusi, mis teeb sind suguhaiguste suhtes vastuvõtlikumaks. 
  12. Sa oled haige. See tähendab, et su immuunsüsteem on isegi löögi all ja kubemepiirkonnas varitsevad bakterid teevad su nakkuste suhtes vastuvõtlikumaks. 
  13. Sa lähed ujumisriideid ostma. Sel juhul peaksid kindlasti kandma katvat aluspesu, et kaitsta end nende bakterite eest, mille jätsid ujumisriietele kõik need eelmised kaheksa naist, kes neid selga proovisid. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles