Miks läheb mõnel nägu trennis tulipunaseks?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kardiotreeningust saadud rahulolu on raske millegi muuga võrrelda. Pärast pingutust tunned end suurepäraselt - energiliselt ja rõõmsalt - kuid peeglisse vaadates võid jahmuda, et nägu on hirmus punane. Kas see võib tähendada midagi halba?

Peetpunane nägu pole ehk kõige veetlevam, kuid selle pärast pole ka põhjust muret tunda. See on kõigest märk, et tegid kõvasti trenni ja kere läks kuumaks. Kui kehatemperatuur tõuseb, hakkab keha end higistades jahutama, kuid ka nahaalused veresooned laienevad, et vähendada üldist kehatemperatuuri. Nägu läheb punaseks, sest hapnikurikas veri tormab näonahka, et aidata soojust välja juhtida ja vältida keha ülekuumenemist, selgitab Popsugar.

Kui tunned end hästi ja sul ei teki teisi häirivaid sümptomeid, siis jätka treeninguga. Kui aga punase näoga kaasnevad kurnatus, pearinglus ja erakordselt rohkehigistamine või iiveldus, siis võib see olla märk kuumarabandusest või palavusnõrkusest. Tavaliselt juhtub see muidugi suvel palava ilmaga, kuid palavusnõrkust võib saada ka soojas ja lämbes ruumis treenides. Neid sümptomeid kogedes jäta trenn kohe katki, mine jahedamasse kohta ja ava pitsitavad riided või jalatsid ning joo küllaldaselt vett. Kuumakurnatuse vältimiseks tuleb juua piisavalt vett juba enne trenni, aga ka trenni ajal. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles