Üks küsimus: kas tööandja võib ühepoolselt tööaja algust nihutada?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Illustratsioon: Tööinspektsioon

Tarbija24 avaldab igal nädalal ühe tööinspektsiooni juristidele esitatud küsimuse ning ka inspektsiooni selgituse antud teemal. Seekordne probleem puudutab töökorralduse muutmist tööandja poolt.

Küsimus

Kas tööandja võib ühepoolselt töökorraldust muuta ja tööpäeva algust varasemaks nihutada?

Vastab tööinspektor-jurist  Heli Ojavee

Töölepingu seaduse kohaselt tööandjal on õigus muuta tööaja korraldust ühepoolselt tingimusel, et muudatused tulenevad tööandja ettevõtte vajadustest ja on mõlemapoolseid huve arvestades mõistlikud.

Kuigi tööandjal on õigus tööaja korraldust ühepoolselt muuta, peab ta arvestama iga töötaja huve. Näiteks peab tööandja arvestama tööaja alguse varasemaks nihutamisel, et muudatus ei takista oluliselt töötajate töölejõudmist. Nii tuleb tööandjal mõelda sellele, kas töötajatel on võimalus kasutada ühistransporti varasemal kellaajal või mitte.

Enne tööaja korralduse  muutmist peab tööandja töötajate kaasamise põhimõttest lähtuvalt informeerima ja konsulteerima töötajate esindajatega või nende puudumisel töötajate endiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles