Uuring: antibeebipillid suurendavad depressiooni riski

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Naised, kes kasutavad rasestumisvastaseid hormoonvahendeid, eriti nahale kleebitavaid plaastreid, on suuremas depressiooniriskis, selgus värskest uuringust.

Taanis koguti andmeid rohkem kui miljoni naise kohta. Kõige populaarsema antibeebipilli kasutajatele kirjutati ühtlasi 23 protsenti tõenäolisemalt välja ka antidepressante kui neile, kes ei kasutanud hormoonravimeid. Antibeebiplaastrite kasutajad tõstsid riski kahekordseks, hormoonrõngas ja –spiraal tõstsid riski vastavalt 60 ja 40 protsenti.

Selgus, et teismelisi mõjutab pill rohkem kui vanemaid naisi. Teadlased kahtlustavad pahalasena hormooni nimega progesteroon, mida vahendites kasutatakse ning mida seostatakse tsükliaegsete tujumuutustega. Samas kinnitavad Kopenhageni ülikooli teadlased, et andmete kinnitamiseks on vaja edasisi uuringuid.

Uuringus osales rohkem kui miljon naist vanuses 15-34. Naised, kes keskmiselt kuue aasta jooksul võtsid erinevaid suukaudseid hormoonpille, vajasid 23 protsendi võrra tõenäolisemalt antidepressante kui need, kes pille ei võtnud. Kasutajatel, kes võtsid ainult progesteroonipõhiseid pille, oli risk 34 protsenti kõrgem. Kõige kõrgem risk – kahekordne – oli rasestumisvastaste plaastrite kasutajate puhul. Samas teismelised vanuses 15-19 olid kombineeritud pilli kasutamisel 80 protsenti tõenäolisemalt ka antidepressantide vajajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles