Kaja Kallas: töö ja aeg (1)

Kaja Kallas
, Euroopa Parlamendi liige
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Tanel Meos / Delfi / Eesti Ajalehed

Kellele ei tuleks tuttav ette olukord, kus näed vana tuttavat, kes küsimuse peale «Kuidas läheb?» vastab: «Kiirelt, aega ei ole!» Kuhu see aeg kaob? Kas me teeme lihtsalt rohkem või ei oska oma aega korralikult kasutada?

Eestlane on kuvandi järgi töökas põhjamaa rahvas. Näeme ennast sageli töökamana, kui on näiteks lõunapoolsete riikide elanikud. On see tegelikult ka nii või oskab sealne rahvas ennast paremini jagada nõnda, et elu ei oleks töö poole tasakaalust väljas? Kunagi Pariisis advokaadibüroos praktikal olles imestasin, kuidas nad võtsid iga päev lõunaks poolteist kuni kaks tundi, samal ajal kui meie üritasime nobedamalt süüa, et tööle tagasi tõtata. Pariisis oli lõunapaus tõesti paus, mille vanemad kolleegid sisustasid ka lõunauinakuga. Ma ei oska hinnata, kas nad olid tänu sellele oma tegemistes tõhusamad, aga kindlasti ei olnud nad töö pärast suures stressis.

Töid on muidugi erinevaid, kuid üha rohkem neist tehakse ära arvutiga või kontoris. Peaksime vaatama peeglisse ja endalt küsima, kui suur osa arvutis veedetud ajast on tegelikult tõhus. Saksamaal tehtud uuring jõudis järeldusele, et me raiskame iga nädal keskmiselt kaks tööpäeva, saates meile, mida keegi ei vaja. Ameerikas aga leiti, et 80% veebis veedetud tööajast on ebaproduktiivne.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles