Loova elu harjutused: aeroobikatrenn ajule

, Raamatu «Loova elu teejuht» autor
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Ajule on omane otsida uut ja stimuleerivat – see haarab tähelepanu ning äratab meid autopiloodil tegutsemisest. Eksperimendid on näidanud, et oma meeli uudsel viisil kasutades stimuleerime oma närvirakke ja aitame seeläbi oma aju arengule ja tugevusele kaasa. Selleks on vaja oma argirutiini veidi raputada.

Lawrence Katz ja Manning Rubin on eraldi loonud neuroobikaharjutuste kogu, et meie uniseid närvirakke ergutada, nende tervist ja vaimset vormi parandada. Nii, nagu on hea oma keha vahel aeroobikatrenni vedada, tasub ajule sessioon neuroobikat lubada. Aju treenimiseks on tarvis valida aeg-ajalt keerulisem või tavatum tee. Jah, lihtne on järgida kindlat päevarutiini, panna tööle GPS õige tee leidmiseks või lülitada arvutis sisse õigekeele speller. Kõik need pisiasjad muudavad meid väga mugavaks ega paku ajule võimalust end treenida. Astu aeg-ajalt teadlikult sellest raamist välja ja tee asju pisut keerukamat teed pidi: see aitab aju aktiivsena ja vormis hoida. Siin on sulle igaks nädalapäevaks üks neuroobikast inspireeritud harjutus. Julget katsetamist!

  1. Proovi, kuidas on elada pimedana. Käi hommikul duši all ning pane end riidesse suletud silmadega. Pane eelnevalt kõik vajalikud asjad (pesuvahendid, rätik, riided) valmis.
  2. Söö hommikust ja pese hambaid oma mittedominantse käega.
  3. Proovi, kuidas on elada kurdina. Kasuta kodus oma perega suheldes kõrvatroppe.
  4. Astu tuttavalt rajalt kõrvale ja vali töölesõiduks uus tee, mida sa tavaliselt ei kasuta. Sama rada kõndides oleme tihti nn autopiloodil ega märka ümbrust. Uue raja valimine muudab meid tähelepanelikumaks ja stimuleerib ajutegevust. Kui sõidad tööle autoga, ava ka auto aknad, et tunneksid ümbruskonna lõhnu ja märkaksid helisid.
  5. Seikle toidupoes. Külasta kodupoe asemel mõnda uut toidupoodi ja vali kaupa teises järjekorras, kui seda tavaliselt teed. Kui tahad poes “aaretejahti” mängida, lase pereliikmel koostada poenimekiri kirjeldavas võtmes, kus pole kirjas konkreetset toodet, vaid suunavad vihjed selle omaduste kohta.
  6. Avasta uusi maitseid. Proovi lõunapausil uut söögikohta või valmista ise midagi uut ja põnevat. Maitsemeele ergutamine uute vürtside ja nüanssidega mõjub ajule väga värskendavalt. Samuti võid muuta süües harjumuspärast järjekorda: alusta magustoidust, söö seejärel põhiroog ning lõpeta eelroaga.
  7. Muuda oma keskkonda. Tõsta mööblit ümber, tõsta seinamaal pahupidi, värvi sein uut värvi, vaheta ära kardinad, tõsta köögis asju ümber vms. Värskenda oma rutiinset harjumuspärast keskkonda ja sa näed asju taaskord veidi uudsema pilguga.

Katkend on pärit Jaana Ojakääru raamatust «Loova elu teejuht». See onn inspiratsiooniraamat enesejõustamiseks, endas loova külje avastamiseks ja ilusa elu loomiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles