Helena-Reet Ennet: meediatöös tuleb osata mitmeid asju samaaegselt

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Helena-Reet Ennet
Helena-Reet Ennet Foto: Erakogu

Meelelahutussaitide Gossip.ee ja California turule mõeldud Ohmygossip.com asutaja ja ajakirjanik Helena-Reet Ennet leiab, et nüüdisaegses ajakirjanduses peaksid töötajad oskama kasutada samaaegselt erinevaid meediume.

Enne aga, kui tutvume Enneti tähelepanekutega, paar sõna sissejuhatuseks nähtusest nimega multitasking (i. k multi – palju, task – ülesanne).

Multitasking tähendab nii eri tehnoloogiate (näiteks tele, veeb, raadio, telefon) kooskasutamist ja -tarbimist, kui ka seda, kui üks inimene teeb mitme eriala tööd.

Nähtus ilmneb reljeefselt reklaamialal. Tõesti, kui reklaamiagentuuri disainer võib kirjutada reklaamslogani ja copywriter filmida digikaameraga vajalikud kaadrid telereklaami jaoks, tekib küsimus, kas poleks mõtet palgatagi vaid selliseid töötajaid, kes suudavad teha mitut asja (korraga).

Samas on palju neid, kes usuvad, et oluline on kasutada nende proffide teenuseid, kes valdavad oma distsipliini täiuslikult ja ei praktiseeri lähedasi erialasid. Kolmandad leiavad, et tähtsaim on sära silmis ja tahe midagi ära teha.

Eks praktika näitab, kuidas olema saab, seni on aga huvitav vaadata, kuidas paistab multitasking'u teema meediapraktiku vaatevinklist.

Niisiis, Helena-Reet Enneti sõnul ilmnevad just jänkide filmitööstuse pealinnas Hollywoodis Californias, kus töötab tuhandeid ajakirjanikke, multitaskingu eelised.

Helena-Reet Ennet: «Vaatamata kurtmistele ärkab Hollywood igal hommikul suure isuga uue päeva uudiste järele. Elu linnas keerleb spekulatsioonide, kuulujuttude, klatšimise ja viimases järjekorras ka külmade faktide ümber.

Piirkonna elanikud vaatavad enne kodust lahkumist üle päeva uudispealkirjad, kuulavad sõidul töö juurde raadiot ja hoiavad töö juures silma peal teleriekraanil. BlackBerry telefonid sumisevad päev läbi tähtsate uudiste alarmidest.

Paljud ajakirjanikud töötavad tänapäeval rohkem kui ühele meedialiigile. Näiteks võib üks reporter postitada veebi sündmusest lühiülevaate, anda siis telekaamera ees sündmuskohalt otsereportaaži päevastesse teleuudistesse ja enne tööpäeva lõppu kirjutada pikem lugu homse lehe jaoks.

Enamus tippajakirjanikest on samal ajal ka fotograafid, tehes pilte näiteks veebikülje slaidišõu jaoks. Samaaegselt on võimalik koguda helimaterjali, et lisada näiteks veebi helilõik.

Tehnoloogia on muutmas viise, kuidas saame oma uudised.

Kuid siiski suudavad suurepärased ajakirjanikud massist eristuda. On tõesti tähtis olla parim, mitte lihtsalt üsna hea. Ajakirjanikud valivad need uudised, mida lugejad igapäevaselt loevad, see valiku tegemine on suur vastutus, kuid ka võimalus olla inimestele infomaastikul teejuhiks.

Suurepärane ajakirjanik peab olema multifunktsionaalne, efektiivne, kasulik (esmajoones tööandjale), teadma loomulikult kõiki tahke oma erialal ja olema suuteline ennetama sündmuste arengut ja konkurente ühe sammu võrra.

See on superlahe töö. Palju on selliseid ameteid, kus on vaja pidevalt õppida uusi asju  inimestele väärtusliku informatsiooni hankimiseks, olla maailma suhtes uudishimulik ja uurida selle nähtusi? Mitte palju! Seega võin öelda, et mul on parim võimalik töö üldse!

Armastan, mida teen, töötan kirglikult, õpin ja harjutan iga päev, et olla parim, püsida tipus ja olla jätkuvalt oma töös edukas ja rahulolev,» vahendab Ohmygossip.com Helena-Reet Enneti tähelepanekuid Ameerika meediaturu kohta.

(Vahemärkuse korras olgu mainitud, et Eesti meediaspetside sõnul jõuab kõik, mis on praegu meedia-alal aktuaalne Ameerikas, hiljemalt viie aasta pärast Eestisse – T.L.)

Samuti julgustab Helena-Reet Ennet noori kirjutajaid ja ajakirjanikke ennast julgelt avaldama.

«Kui sa oled andekas ja sul on selle töö suhtes kirge, näita ennast! Küsi sellelt väljaandelt, mis sulle meeldib, võimalust tulla praktikandiks. Kui sa ise ei küsi, võid jääda võimalusest ilma. Sulle võidakse öelda mitmest kohast «ei», kuid alati on võimalus saada vastuseks «jah»».

Kahe lapse emana leiab Helena-Reet Ennet, et armastust töö vastu tuleb ka oma lastele välja näidata. «Leian, et see on väga tähtis sõnum meie lastele, et nii mina kui Margus (Helena-Reet Enneti abikaasa – T.L.) armastame täie energiaga töötada. Lapsed on sellest juba aru saanud.»

Hea lugeja, multitasking'ust kui tehnoloogia arenguga kaasas käivast nähtusest räägib allpool lisatud artiklis ka reklaamispets ja psühholoog Talis Bachmann.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles