Südantlõhestavad filmid tugevdavad sotsiaalsidemeid

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: 20th Century Fox

Näilises masohhismis peituvaid evolutsioonilisi eeliseid otsinud teadlased järeldavad, et üheskoos südantlõhestavate lugude kuulmine või filmide vaatamine tugevdab rühmasiseseid sotsiaalsidemeid ja tõstab valuläve.

Nii vahendas ERR-i teadusportaal Novaator Londoni Kuningliku Seltsi toimetistes ilmunud Oxfordi ülikooli teadlaste uuringut. Töö järeldused põhinevad pea 240 vabatahtlikuga tehtud katsetel, kellest osa pandi vaatama neutraalse sisuga dokfilme ja teised draamafilmi «Stuart: A life Backwards». 

«Päeva lõpuks käivitab see ajus endorfiinisüsteemi, mis teeb meil tuju heaks ja tekitab muidu mõnusa olemise. Kuid lisaks otsestele isiklikele eelistele, mis peegeldub näiteks tugevamas tervises, töötab see ka teisel tasandil – sa tunned end osana kogukonnast juba pelgalt füsioloogilise reaktsiooni tõttu. See on oluline, kuna terviserikete puhul on üheks kõige olulisemaks teguriks, mis ellujäämise väljavaateid mõjutab, just sinu sotsiaalse võrgustiku suurus ja ulatus,» selgitas Oxfordi ülikooli antropoloog Robin Dunbar ERR Novaatorile.

Loe täpsemalt Novaatorist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles