Karu, hunt, delfiin või lõvi - kes on sinu uneloom ja mida see sinu kohta ütleb?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui sa oled õhtuinimene, siis oled arvatavasti märganud, et kui sina ärkad mõnikord väga uniselt ja ei saa silmi lahti, siis su sõber on kohe ärkvel ja hakkamist täis. Õhtul asud aga hilisest kellaajast hoolimata tööd tegema ja su kaasa poeb väsinult voodisse magama. 

Kõik inimesed ei ela täpselt samasuguse bioloogilise kella järg. Kliiniline psühholoog Michael J. Breus, kelle erialaks on unehäired, toob oma raamatus «The Power of When» välja neli kronotüüpi, mis põhinevad hommikustel ja õhtustel eelistustel ja seob need loomadega, kelle uneharjumused nende omadustega kõige paremini kokku käivad. 

Ühtlasi jagab dr Breus Good Housekeeping vahendusel soovitusi, kuidas oma elu vastava kronotüübi järgi kohandada, et päevastest tegevustest rohkem kasu saada ja end seejuures hästi tunda. 

Delfiin

Päris delfiinid magavad korraga vaid poole aju kaupa. Teine pool on ärkvel ja ergas, keskendudes ujumisele ja ohtude tabamisele. See iseloomustus sobib hästi unetute kirjeldamiseks - nad on intelligentsed, neurootilise kerge unega ja vähese unevajadusega inimesed. 

Lõvi

Päris lõvid kütivad hommikuti ja on toiduahela tipus. Seetõttu sobib see nimi kirjeldamaks hommikuinimesi, kes on sihikindlad optimistid ja kel on keskmine unevajadus.

Karu

Ehtsad karud on uitajad, kes lähevad vooluga kaasa, magavad hästi ja jahivad, millal tahavad. See nimetus sobib iseloomustama lõbujanulisi ja seltsivaid inimesi, kes eelistavad jõudu ammutada päikeseenergiast ning kel on suur unevajadus. 

Hunt

Päris hundid on öised jahtijad. Seetõttu sobib see nimi loomingulistele ekstravertidele, kes tegutsevad aktiivsemalt õhtuti ja kel on keskmine unevajadus.

Delfiin. / Scanpix
Delfiin. / Scanpix Foto: SCANPIX

Kui sa oled delfiin…

Trenni tee hommikuti. Kuigi sa võid olla unetuse tõttu hommikul rampväsinud ja ei taha trennile mõeldagi, võib hommikune treening sind lõunaks maha rahustada.

Ära unusta lõunat süüa. Delfiinidel kipub lõunasöök vahele jääma, sest neil on enamasti nii kiire, et see läheb lihtsalt meelest. Kui vaja, pane oma telefonile meeldetuletus, et söök ei läheks meelest, sest tänu sellele tunned end päeva jooksul tasakaalukamana. 

Ära ürita liiga vara voodisse minna. Delfiini parim uneaeg hakkab umbes kell 23:30. Väldi enne magamaminekut teleka vaatamist ja lugemist. Sa pead õppima seostama voodit vaid magamise või seksiga, mitte võtma seda kui meelelahutuspaika. 

Lõvi. / Scanpix
Lõvi. / Scanpix Foto: SCANPIX

Kui sa oled lõvi…

Hommikul pane plaanid paika. Kuna sa oled varane ärkaja, kasuta seda hommikust aega (umbes kell 6:15) päeva planeerimiseks, organiseerimiseks ja nimekirjade koostamiseks. 

Trenni tee õhtu esimeses pooles. Tihti teevad lõvid trenni hommikuti, sest nad on nagunii üleval ja muud pole teha. Trenn kella 17 ja 18 paiku võib aga anda energiat, et õhtul uneajani reipalt vastu pidada.

Õhtustades väldi süsivesikurikkaid toitusid. Kui sa sööd kell 18:30, siis arvesta sellega, et makaronid panevad sind tõenäoliselt varakult magama. Kui tahad üleval püsida, söö valgurikast õhtusööki, et oleksid ergas ja suudaksid suhelda. 

Karu. / Scanpix
Karu. / Scanpix Foto: SCANPIX

Kui sa oled karu…

Kasuta ära oma kõige produktiivsemat aega. Kõige paremini suudad keskenduda kella 10 ja 12 vahel. Selle asemel, et enne lõunat kolleegidega lobiseda (nagu karudel sageli juhtub), hakka järjest ette võtma kuhjunud kohustusi. 

Keskpäeval mine jalutama. Kui võimalik, mine enne lõunasööki pooletunnisele jalutuskäigule, et oma ainevahetust kiirendada. Nii suudad päeva teises pooles paremini keskenduda. 

Suhtle pärastlõunal. Oma loomult on karu väga seltsiv, mistõttu võiks suhtlemiseks kasutada aega, kui tuju on kõige parem - kella 15-18 vahel. Koosolekud ning jutuajamised nii kolleegide kui klientidega võiks jääda sellesse ajavahemikku. 

Hunt. / Scanpix
Hunt. / Scanpix Foto: SCANPIX

Kui sa oled hunt…

Mine hommikul päikese kätte. Tõenäoliselt oled hommikuti pahur, sest varane aeg ei ole sulle mokkamööda. Isegi vaid 15-minutiline jalutuskäik annab ajule signaali, et on aeg üles ärgata ja tänu sellele lõpeb melatoniini tootmine, mis vastasel juhul teeks sind uimaseks. 

Kasuta ära aega, kui oled kõige energilisem. Siis kui lõvid, delfiinid ja karud oma oma aktiivsema aja juba mööda saatnud, hakkab hunt tegutsema, kirju saatma ja ülemusele ettekannet tegema. Kella 4:15-18 vahel on ta kõige ärksam. 

Enne magamaminekut eralda end kõigest häirivast. Kuigi sa võid kell 23 õhtul tunda, et oled täiesti ärkvel ja tahaksid kas tööd teha või telerit vaadata, tasub sul ekraanidest sootuks hoiduda ja teha kas venitusharjutusi või mediteerida. Hundi uneaeg algab kuskil südaöö paiku ja ekraanidest hoidumine aitab aju magamiseks ette valmistada. Tehnoloogia kasutamine lükkab aga uinumist aina aedasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles