Miks on lugemine lastele kasulik ja arendav? Vastavad lapsed ise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ei ole olemas ühtegi lapsevanemat, kes ei tahaks, et tema laps oleks juba väga varajasest east saadik andekas, uudishimulik, teadmisjanuline ning selle tulemusena tulevikus edukas, iseendaga suurepäraselt hakkamasaav positiivne inimene. Tänapäeval on lapse individuaalset arengut toetavaid võimalusi väga palju, kuid läbi aegade on olnud selles äärmiselt olulises protsessis üheks parimaks abiliseks hästi valitud raamat. 

«Meil on põhjust rõõmu tunda, et Eesti on riik, kus toetatakse laste arengut igati läbi haridus-, meditsiini- ja sotsiaalsüsteemi. Kuid lapse individuaalse arengu eest vastutab eelkõige siiski lapsevanem, kellel lasub kohustus tagada lapsele arengut toetav kodukeskkond ning seejuures tuleb olla ka ise seejuures eeskujuks. Lapsed on siirad ja ehedad- mänguline lähenemine on nende puhul parim viis erinevate elutõdede seletamiseks. Ja just seda teha õigesti valitud raamatud võimaldavadki,» kommenteerib Apollo ostu- ja turundusjuht Eha Pank. 

Kõik saab alguse kodust

Eesti Lastekirjanduse Keskuse lastekirjanduse uurija Jaanika Palm lisab aga omaltpoolt, et kui tahame, et lapsed raamatute ees ei kohkuks, siis tuleks lugemine teha sama mugavaks kui seda on näiteks telekavaatamine ning raamatud sama kättesaadavaks nagu seda on modernsed nutividinad- ja telefonid. «Suurt rolli lapse lugemisharjumuse tekkimises ja säilimises mängib täiskasvanute isiklik eeskuju. Lapsed võiksid oma ema-isa ja vanaema-vanaisa tihti lugemas näha. Koos võiks külastada raamatukogu ja poodi ning seal toimuvaid temaatilisi üritusi (esitlused, seminarid, viktoriinid jmt). Raamatukoguhoidjad ja raamatupoe müüjad võivad innustada lapsi lugema mõnikord veel rohkemgi kui teevad seda vanemad. Raamatuvalikul tuleks usaldada lapse maitset, sest olulisem kui miski muu on see, et laps tahaks raamatut lugeda ning lõpptulemusena seostuks tal sellega ka head emotsioonid. Lapsevanem peaks last valiku tegemisel suunama, kuid seejuures ei tohiks sundida,» rõhutas Palm.

Aegumatu klassika

Eesti Lastekirjanduse Keskus ja Apollo teevad koostööd, et väärt laste- ja noortekirjandus paremini nähtav ja kättesaadav oleks. «Kõikidest Apollo raamatukauplustest leiab «Eesti Lastekirjanduse Keskus soovitab» tunnustusmärgiga raamatuid, mis aitavad suure valiku raamatute hulgast tõsta esile paremikku. Oleme saanud suurel hulgal positiivset tagasisidet paljudelt lapsevanematelt, kelle jaoks on lapsele sobiva raamatuvalikul olnud palju abi just nendest oma ala ekspertide soovitustest. Lisaks üritame tagada, et raamatulettidel oleksid alati esindatud lastekirjanduse aegumatu klassika alla kuuluvad teosed,» lisas Pank. 

«Ikka ja alati võiks lastele soovitada muinasjutte, kindlasti mitte nende kärbitud lühivariante, vaid heas sõnastuses täisversioone. Samuti tasuks koju muretseda selliste maailma lastekirjanduse klassikute nagu Astrid Lindgreni, Tove Janssoni, Roald Dahli jt loomingut, mida on lastel huvitav korduvalt lugeda. Ära ei tasuks unustada ka meie oma klassikuid – Eno Raua, Aino Perviku, Ellen Niidu, Leelo Tungla jpt loominguta ei kujutaks ju lapsepõlve ettegi,» rääkis Palm, lisades, et ajatute klassikute kõrval peaks lapse lugemislaual kindlasti olema esindatud ka kaasaegset kirjandust.

Miks on lugemine kasulik laste endi arvates?

Eesti Lastekirjandus Keskuse spetsialistid on seisukohal, et lugemine on lapse vaimse arengu juures lahutamatu osa. Lugedes täieneb lapse sõnavara, paraneb õigekiri, lugeja saab palju teadmisi erinevate maade, rahvaste, maailma ja inimeste kohta. Lisaks uutele teadmistele arendab lugemine tuntavalt ka isiksuseomadusi. Palju lugenud lapsed on enesekindlamad, julgemad, empaatilisemad. Mida aga arvavad väikesed lapsed ise lugemise kasulikkusest ja olulisusest? Apollo viis läbi miniküsitluse ning tulemused on teie ees:

Lugemine on kasulik, sest...

  • saab targemaks 
  • mõtled rohkem
  • sul on siis suurem ja parem fantaasia
  • lugemine läheb kiiremaks
  • saad paremini aru, millest loed
  • saab uusi asju teada
  • ei ole kunagi igav olla
  • saad raamatutest otsida loomade kohta ja neid määrata
  • õpid kõik loomad ära 
  • õpid paremini rääkima, kõne on ilusam
  • jääb meelde, kuidas paremini öelda ja siis oskad jutustada
  • saab rõõmsaid mõtteid

Lugemine on tore, sest...

  • jutu kõrval on toredad pildid
  • mõnikord on jutud naljakad
  • mõnikord on õpetlikku
  • tore on kui on õnnelikud lõpud
  • ei saa kuidagi raamatut käest panna
  • ei ole igav kodus üksinda

Lugemise tähtsuse ja olulisuse üle arutlesid Tartu Lõunakeskuse Apollo raamatupoes 3. septembril 2016 toimunud lasteklubis: Lisete 11a, Lisette 10a, Lilii 9a, Anette 9a, Markus 9a, Kevin 8a, Rasmus 7a, Elise 6a, Hugo 4a, Andra 3a ning Nora 2,5a.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles