Ehtne Peipsi sibul

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sibulad ja Kasepää külatänav.
Sibulad ja Kasepää külatänav. Foto: Eero Vabamägi

Sõitke täna Peipsi äärde: siiruviirulisel sibulateel, mis lookleb mööda Peipsi äärt Varnjast Kallasteni ja ulatub Varast Välgini, peetakse puhvetite päeva. Kohalikud avavad teile oma koduõued, küpsetavad sibulapirukat, vaaritavad kalaseljankat ja samovariteed. Kolm osalist Kostja, Larissa ja Aigne õpetavad, mida Peipsi sibulatest teha.

Neid, kes täna Peipsi kandis oma õuele kohaliku rahva, sealhulgas vanausuliste toite maitsma kutsuvad, on palju – Kolkjas, Varnjas, Kasepääl, Alatskivil, Nina ja teistes külade. Varnja sibulalaadalt võib aga kokku osta kas või kogu oma talvesibulavaru.

Mõistagi on puhvetite päeva peategelane Peipsi sibul. Aga näiteks Kolkjas pakub tädi Šura ka kala ja siguritoite – vanasti elasidki paljud Peipsi ääres siguri kasvatamisest. Varnjas Voronja galerii kohvikus näitavad linnavurled, mida nad kohalikust valmistada oskavad. Kasepääl Inna puhvetis on köök seevastu hoopis Ukraina vareenikute ja pirukate poole kaldu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles