Naine kaebab vanemad kohtusse lapsepõlvepiltide jagamise eest (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lapsest noores eas interneti riputatud pildid võivad hilisemas elus lapsele halvasti mõjuda.
Lapsest noores eas interneti riputatud pildid võivad hilisemas elus lapsele halvasti mõjuda. Foto: SCANPIX

18-aastane Austriast pärit naisterahvas kaebab oma vanemad kohtusse sotsiaalmeedias piinlike ja intiimsete piltide jagamise eest.

Naise sõnul on alates 2009. aastast, kui ta vanemad hakkasid piinlikke ja intiimseid fotosid tema lapsepõlvest lisama, muutunud tema elu kohutavaks, kirjutab The Local.

Tema advokaadi Michael Rami sõnul on praeguseks naise vanemad luba küsimata postitanud 500 pilti temast ning ta usub, et neil on potentsiaali kohtuistung võita.

Jagatud piltide hulgas on beebipildid naisest, kui tal mähkmeid vahetati ja pissipotti kasutama õpetati.

«Need läksid üle piiri. Neid ei huvitanud, kas see on pilt minust, kus ma istun WC-potil või laman alasti – kõike pildistati ja nüüd tehti avalikuks,» kommenteeris neiu. Pilte jagati Facebookis vanemate 700 sõbra vahel.

Hoolimata neiu palvetest ei eemaldanud vanemad pilte, ajendades teda vanemate vastu kohtusse minema. «Ma olen väsinud sellest, et mu vanemad ei võta mind tõsiselt,» sõnas neiu. Ta lisas, et tema isa usub, et kuna ta on piltide autor, siis on tal õigus neid pilte avaldada.

Neiu advokaadi sõnul võidab ta kohtulahingu, kui tõestatakse, et pildid on rikkunud tütre õigusi. See on küll esimene selline juhtum Austrias, kuid mitte maailmas.

Kohtuistung toimub novembris ja kui vanemad kaotavad, võib see mõjutada tuhandeid austerlasi, kes postitavad iga päev oma lastest pilte internetti.

Austrias on üsna leebed privaatsust reguleerivad seadused, kui see puudutab sotisaalmeediat. Prantsusmaal näiteks tuleks inimesel, kes on lisanud pildi teisest inimesest ilma viimase nõusolekuta seista silmitsi kas vanglakaristuse või 45 000 euro suuruse trahviga. See kehtib ka vanematele, kes postitavad oma lastest pilte.

Prantsuse võimud on hoiatanud vanemaid oma laste piltide postitamise eest, sest see meelitab ligi perverte. Ühtlasi võivad intiimsed ja piinlikud pildid tuua vanemas eas sotsiaalseid ja psühholoogilisi probleeme.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles