VANA KULD. Murtud südamega mees jagab suhtetarkusi: ära lase naisel arvata, et tema väärtus on mingil hetkel langenud (1)

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Sõbranna tähistab sel nädalal sünnipäeva - Postimehe naisteportaal saab nimelt kümneaastaseks! Sel puhul vaatame arhiividesse ja taasavaldame lood, mis on meie lugejatele enim peale läinud. See lugu ilmus esimest korda 13. septembril 2016.

Inimene õpib elus pahatihti läbi oma kogemuse. Olgu see siis hea või halb. Läbi negatiivse läbielamise püütakse sarnaseid vigu tulevikus vältida, vähemalt nii see peaks praktikas olema. Kindlasti eksisteerib ka inimesi, kes astuvad järjepidevalt sama reha otsa ja ei saagi oma vigadest aru. Võimalik, et nendeni ei ole siis lihtsalt need kõige olulisemad eluõppetunnid saabunud. Nende saabumisel ilmub ka tõehetk. Nii kirjutab Postimehe lugeja K. K., kes keskendub oma arvamuses paarisuhetele meesterahva seisukohast, andes edasi oma mõtted ja kogemuse eluõppetundidest.

Olen ise olnud hiljuti olukorras, kus kaotasin endale armsa ja olulise inimese. Ta on suurepärane igas mõttes: ta on hooliv, ta on südamlik, ta on siiras, ta on kõige kaunim naine, ta on elurõõmus, energiline ja aktiivne, ta on nagu kõige säravam täht. Ma ei pööranud talle õigetel hetkedel piisavalt tähelepanu. Ma lihtsalt ei mõistnud seda enne, kui seisin teelahkmel, kust minu juurest lahkuti. Ma võtan seda kui kogemust, mida oli minu ellu vaja, et mõista elus olulisi aspekte. Terve elu vältel olen olnud täielik materialist, kes omast arust teab, mis on õige. Olen surunud ka oma vaateid meelevaldselt teistele peale. Kindlasti ei ole selle taga olnud pahatahtlikkus, tegelikult olen soovinud pigem head. Tihti olen olnud hädas mõtete väljenduse ja vormistusega. Ühte sõnumit on teatavasti võimalik anda edasi eri viisidel. Sama mõte võib ühtlasi tunduda negatiivse ründena, teistpidi sõnastades aga hoopis hea avaldusena. Oluline on meeles pidada, kuidas ennast paarisuhtes väljendada. Alati tuleb vältida emotsioonidest tulvil vaidlusi, kus öeldakse välja asju, mida siiralt ei mõelda. Kahjuks aega tagasi keerata ei saa, kuigi seda tihti väga sooviks. Hingake 10 korda sisse ja välja ning öelge siis. Sellest võidavad suhtes mõlemad. 

Kõige olulisem on meeles pidada, et iga naine vajab TÄHELEPANU ja sellest ei saa suhtes üle ega ümber. Naisele saab tähelepanu pakkudagi tema partner, vastasel juhul hakatakse seda otsima kuskilt mujalt. See muu viib aga vaikselt paarisuhte hääbumiseni. Naine tahab tunda, et ta on printsess, teda peetakse meeles, ta on oluline. Kui sinu kõrval on naine, kes on siiras, südamlik ja üdini hea, siis teda tuleb hoida. Ega sellised naised oota kuskil järjekorras. Eks igal inimesel on omad plussid ja miinused, aga kui neid plusse on väga palju ja need on just mõlema jaoks olulised, siis see ongi hindamatu väärtus.

Kui naine tunnetab, et ta on muutnud enesestmõistetavaks objektiks, siis tagajärjed ei lase end kaua oodata. Paljud naised ei julge seda välja öelda, kui neid miski häirib, või saadavad signaale, mida mehe aju ei suuda analüüsida. Sellepärast on väga oluline murekohtade tekkides nendest avatult ja selgesõnaliselt rääkida. Mina oma suhtes rõhutasin alati seda, et kui on muresid või miskit häirib, siis olen valmis kuulama, olen valmis rääkima. Paraku minuga ei räägitud või saadeti selliseid signaale, millest ma kahjuks õigel ajal aru ei saanud, et olukorda mõista.

Ma ei mõista hukka ka naisi, kes tõesti ootavad, et mees märkaks. Mees võikski märgata! Samas, kui on näha, et sellest aru ei saada, tuleks siiski sekkuda. Eks ka mehed on erinevad, mõni pöörab tõsise jutuajamise käigus pea, hakkab naerma või kinnitab järjekindlalt, et probleemi pole. Samas on mehi, kes kuulavad, kes tahavad mõista. Naised! Andke sellistele meestele vähemalt võimalus, ärge pange neid ühte patta  ükskõiksetega. 

Kui suhe on hääbunud, võib tekkida mitu olukorda. Kas minnaksegi lahku, unustatakse olnu ja liigutakse eluga edasi. Leitakse enda kõrvale keegi uus. Vahel on tehtud õigeid valikuid ja vahel ka eksitakse eluteel. Võib tekkida ka olukord, kus üks suhte pool püüab saada n-ö teist võimalust. Selline olukord jaguneb kaheks: 1. Püütakse näidata, et edaspidi on kõik hästi ja kõike on mõistetud, samas tegelikkuses siiski päris tõsiselt ei saada probleemist aru. Mingil hetkel kukutakse tagasi samale vanale rajale ja kõik kordub. See on levinud versioon. 2. Mõistetakse siiralt tehtud vigu, tehakse oma järeldused, korraldatakse elu ringi, pingutatakse hea eesmärgi nimel ja ollaksegi tulevikus parem inimene, millest võidavad suhtes mõlemad. Sellises olukorras on võimalik nn restardi saanud suhe juhtidagi täiesti uuele rajale ja kui mitte enam samu vigu korrata, võibki saabuda õnn ja harmoonia. Kahjuks on see palju haruldasem variant, kuna siirast mõistmist ja tegelikku tahet pingutada ja teha paremini esineb harva. Samas kui üks suhte osapool soovib tõesti uut võimalust, siis kunagi ei saa selles olukorras midagi üldistada või eeldada. Iga olukord on erinev, isegi kui püütakse meelevaldselt sarnasusi varasemast elust lauale sikutada. 

Kui ei ole tehtud ületamatuid vigu, ei ole esinenud truudusetust või muud sellist tegu, mida ei olegi võimalik unustada või heaks teha, siis tasuks ikkagi pingutada suhte taastamise nimel. Kui üks pooltest tunneb, et see on õige, siis igal juhul tuleb sellega pigem tegeleda, kui jääda tulevikus tegevusetust kahetsema. Sellel hetkel tuleb unustada negatiivne, tuleb meenutada head, mis suhtes eksisteeris. Praktikas kiputakse unustama hoopis häid asju, meeldivaid emotsioone, partneri plusse ja eeliseid. Kahjuks on see elutõde ja praktika. Sellele tasub aga mõelda, sest keskendudes positiivsele, võib saavutada ka reaalseid muutusi, vastasel juhul käiaksegi ringiratast.

Kindlasti ei tohi unustada, et uus suhe ei pruugi midagi muuta, murekohad võivad ikka alles jääda, kuna uus inimene võib-olla ei ole vajalikke eluetappe läbinud ja kogemusi omandanud. Vastupidi, vahel saab vanast suhtest muresid ületades hoopis selle õige. Suhtesolijad tunnevad üksteist, neil on ühised tuttavad, pered ning seda kõike nullist üles ehitada ei ole niisama lihtne. Seda aspekti ei tohi unustada. Lihtne on visata ära, aga raske on ehitada üles. 

Ütle oma naisele iga päev, et sa armastad teda. Elus mängivad rolli lihtsad žestid. Kui naine läheb tööle, saada ta ära kallistuse, suudluse ja hea sõnaga. Kui naine tuleb koju, võta ta jällegi vastu kallistuse, suudluse ja hea sõnaga. Ära lase naisel arvata, et tema väärtus on mingil hetkel langenud. Naine peab tunnetama, et ta on oluline igal ajal, ka siis, kui ta on väsinud, pole meigitud ega näe välja nagu modell. Kui naine on väsinud ja tuleb koju, kui temas ei ole energiat, siis seda ei tohi võtta negatiivselt, pigem tuleb naisele energiat anda, võtta ta õrnalt kaissu, teda hoida. Seda see armas naine vajabki!

Tee naisele elu lihtsamaks. Jällegi ei pea tegema imesid, et naine tunneks ennast olulisena, piisab ka lihtsatest asjadest. Näiteks kui ta peab kuskilt väga hilja tulema, mine talle järele, kui see on võimalik. Isegi lihtsana näivas sammus peitub tohutu väärtus. Seda hinnatakse ning see rõõmus ja naerune nägu kaalub üles kõik muud eluväärtused. Abista naist igati, kuidas vaid saad, see ei võta sul tükki küljest! Ole mees, ole džentelmen! 

Naine ei pea olema pelgalt koduperenaine. Oluline on anda suhtes ruumi ka kõrvaltegevusteks, olgu see siis trenn või hobi. Leidke ühiseid tegevusi, kas või tekitage rutiin, et käite regulaarselt jalutamas, koos sportimas, käige reisil. Kindlasti tuleb käia ühiselt väljas, et naine saaks end üles lüüa ja tunda end printsessina. Ka mehel on uhke tunne liikuda ringi särava naisega, kellest õhkub rõõmu ja armastust. Mis puudutab majapidamistöid, siis naine ei pea olema kokk, pesupesija ja koristaja. Mehed, pange käed külge! Valmistage naisele süüa, koristage korter ära, et naine ei peaks sellega iga päev üksi tegelema. Mees peab olema ka kodu osa, mitte pelgalt keha ruumis, kes hävitab hapnikku.

Ära unusta naist üllatada. Iga naine vajab üllatusi, olgu see ootamatu õhtusöögi korraldamine, mõni armas kingitus või loovutatud emotsioon huvitava tegevuse läbi. Mehed tunnevad end liiga mugavalt. Kui suhte alguses ehk tuuakse lilli, siis ajapikku see ununeb. Naisel pole kunagi liiga palju lilli! Naisel ei saa kunagi tähelepanust küllalt ja seda vajatakse naiseliku energia laadimiseks. Kui energia on laetud, saab oma osa ka mees. Selliselt tekibki toimiv sümbioos. 

Kahjuks olen kõike eelkirjeldatut mõistnud alles nüüd. Kui oleksin olnud tähelepanelikum, mõelnud südame ja pea-, mitte seljaajuga, oleks ka ehk minu suhtes läinud kõik teisiti. Samas panen meestele südamele, et kui tunne on õige, kui tõesti on eesmärgid üllad ja siirad, kui tõesti olete mõistnud tehtud vigu, siis kunagi ei tohi ka kohe alla anda. Võidelge selle nimel, mida peate tõeliselt oluliseks. Kui tõesti olete andnud endast kõik, siis ei saa jääda elus ka kahetsuse tunnet «Mis oleks, kui ma oleks midagi ette võtnud». Võtke ette, näidake, et hoolite, näidake ja tõestage nii iseendale kui ka kõigile teistele, et olete tõesti parem inimene ega tee neid kulunud vigu, mis tõukaks suhtekriisi olukorda. Tuleb osata olla õnnelik ja näha head. Tee teised õnnelikuks ja ka sind tehakse õnnelikuks! 

Ka mina ei ole täna veel alla andnud, ma usun endasse ja tahan, et minusse hakatakse uskuma. Panen veel südamele, et kui probleemid on juba lahvatanud, andke olukorrale lihtsalt õhku ja laske sel natukene settida, et vältida vastureaktsioone. Isegi kui mõtted peas on üllad, võib partner seda tõlgendada hoopis teisiti ja sellega tõrjutakse inimene hoopis kaugemale. Ma tean, et selle vastu on väga lihtne eksida. Olen ka ise seda viga liiga palju teinud, et ei ole suutnud õhku tekitada. See on raske, aga vajalik aeg. Ärge teie seda viga tehke!

See on minu nägemus olukorrast. Mehed, kui teil on tõeliselt väärtuslik naine, siis tuleb teda hoida. Palun hoidke teda, mõelge minu sõnadele ja ärge tehke samu vigu mis mina. Olge koos õnnelikud täna, homme ja igavesti! 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles