Anneli Viitkin: naised peaksid julgemalt oma seisukohti avaldama

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anneli Viitkin
Anneli Viitkin Foto: Erakogu

Arter palus poliittantsule mõned kaunima soo esindajad, kes kandideerivad riigikokku esimest korda. Teisena saab sõna Anneli Viitkin.

Anneli Viitkin
34, Võru linnavolikogu liige / SDE

Olite varem rahvaliitlane. Kas põgenesite õigel ajal uppuvalt laevalt?

Seda lahkuminekut võib võrrelda abieluga, kus abiellutakse noorelt, vaimustutakse kavalerist, tundmata, kellega on tegu. Rahvaliidu siseheitlused ja meeste maskuliinsed mängud jäid mulle võõraks, seepärast läksime sõbralikult lahku.

Sotsiaaldemokraatlik maailmavaade on mulle omane ja kuna ise sellesse usun, siis on seda sõnumit ka kergem inimesteni viia.

Kas tuleb ette hetki, mil tunnete, et Estoniaga hukkunud isa ja ema kusagilt toetavad teid?

Päeval, mil Estonia põhja läks, tundsin, kuidas mulle seljakott selga tõsteti. Vaatamata ema ja isa kaotusest kerkinud vastutuskoormale pole ma kordagi tundnud, et nad mind päris üksi oleksid jätnud. Nad on minuga ja mitu korda aidanud valida õige tee, kuhu järgmiselt ristmikult keerata.

Mille poolest võiks riigikogu naisliikmed olla seetõttu meeste enamusest erinevad, et nad on naised?

Eelkõige lubada meestel meestena käituda. Linnapeana tuli mul ette kummalisi olukordi, kus tundsin, et mehed ei tea, kuidas käituda. Kas pakkuda istet või avada uks – kohmetus meestes annab märku, et meie, naised, oleme tekitanud olukorra, kus mees kardab käituda viisakalt, sest võib saada feministliku kurja kommentaari osaliseks.

Poliitiliste otsustamiste juures ei saa me lähtuda sellest, kas probleemi püstitaja on naine või mees. Pigem peaksid naised julgemalt oma seisukohti avaldama ja rohkem üksteist usaldama, sest neil on öelda oma sõnum poliitikas.

Mis juhul peaksid naised riigikogus hoidma rohkem ühte omavahel kui oma erakonnaga?

Kogu ühiskonnas vajame rohkem ühtehoidmist ja ma ei eristaks siin mehi naistest. Peame enam tähelepanu pöörama sellele, et naiste välja öeldud probleemid ei oleks ainult sellepärast vähem tähtsad, et probleemi tõstataja on naine.

Teatud küsimustes võib tõesti naiste solidaarsus välja tulla, kuid  see ei pruugi olla erakonnast erinev või erakonnaga vastuolus. Teemad, mis eelkõige naistega lähedalt seotud, on emadus, laste turvalisus ja tervishoid ning laste haridusküsimused, pedofiilia terav hukkamõist, poegade osalemine ebaõiglases sõjas.

Kas teate, et Anneli Viitkin...
...peab oluliseks meeskonda ja alati riivab ta kõrva, kui keegi esitleb mõnda saavutust mina-vormis;
...on õnnelik, et ta kodu ja lapsed on saanud kasvada maal, kus maja kõrvalt läheb metsarada, kus sporti teha ja iseenda mõtetega olla;
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles