Kuidas mõjub jalgadele kõrgetel kontsadel käimine?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Suurem osa kontsakingadest on ebamugavad. Isegi kõige paremad ja kvaliteetsemad kingad tekitavad pärast paaritunnist käimist ebameeldivat valu jalgades. Öeldakse, et ilu nõuab ohvreid, aga kas sa teadsid, et iga päev kõrgetel kontsadel käimine võib põhjustada su jalgadele tõsiseid probleeme?

Kontsakingade kandmine on jalgadele kahjulik, sest kogu keha raskus nihkub jalalaba etteotsa. Mida kõrgem on kinga konts, seda rohkem raskust ja survet jalgadele avaldub, vahendab Self Magazine. See tähendab ühtlasi ka seda, et puusad ja põlved kalduvad ettepoole ning selg peab painduma taha, et saavutada tasakaal. Kogu kehaasend on seetõttu muutunud ja pinges.

Lisaks võivad kontsakingad tekitada silmale nähtavat kahju sinu jalgadele ja hüppeliigestele. Siin on mõned asjad, mida sa võiksid teada enne, kui paned jalga järgmised ülikõrged kontsakingad.

Kõrged kontsad võivad põhjustada jalgadele kosmeetilisi probleeme

Kõige levinumateks probleemideks on krõnksus varbad, väljapoole ulatuv kont suure varba juures ja sissekasvanud varbaküüned.

Kontsakingad võivad põhjustada tõsiseid vigastusi

Kontsakingade kandmine võib põhjustada erinevaid valulikke probleeme. Näiteks on väga lihtne vigastada hüppeliigest või seda ümbritsevaid kõõluseid. Vanadel inimestel, kes on terve elu kõrgeid kontsi kandnud on väga ebamugav ja raske kõndida madalate või kontsata kingadega, sest nende Achilleuse kõõlused on nii lühikeseks tõmbunud, et neil on raske neid taaskord pikaks venitada. Jalalabal asuv surve mõjutab närve, mis asuvad umbes kolmanda ja neljanda varba vahel, mistõttu võivad su jalad kogu aeg valulikud olla.

Lisaks võib kontsakingadel käimine mõjutada jalataldadel asuvaid padjakesi, mis hakkavad ajapikku järjest õhemaks minema. Lõpuks ei olegi seal enam loomulikku pehmendust, mis tähendab, et su jalad on kogu aeg valulikud.

Kui sa kõigest sellest hoolimata kavatsed kanda kõrgeid kontsi, siis siin on mõned nipid, kuidas minimaliseerida kahju, mida sa oma jalgadele teed.

  1. Masseeri ja venita oma jalgu päeva lõpus. Selleks, et vabaneda liigsest pingest on mõistlik igal õhtul jalgu venitada ja masseerida. 
  2. Ära kanna kingi, mis on välja veninud või ei istu sulle enam.
  3. Vali täistallaga või platvormiga kingi mitte peenikese kontsaga.
  4. Ära käi terve päev ühtede kontsakingadega. Vaheta päeva jooksul madalate või teiste kingade vastu, aga terve päev kõrgetel kontsadel käimine on jalgadele väga kurnav.
  5. Kanna mõõdukalt kõrgeid kontsakingi. Kontsakingad ei ole su jalgadele head, aga keegi ei arva, et sa lõpetad sellepärast nende kandmise. Kanna enamik aega madalaid kingi ja vahel harva kõrgeid, siis ei ole kahju jalgadele nii suur.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles