Soostereotüübid kujunevad välja juba väga noores eas

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Laste joonistused näitavad, et soostereotüübid kujunevad meie sees ja mõistuses juba noores eas. Londonis tehtud video paljastab, mis juhtub siis, kui paluda väikestel lastel vanuses viis kuni seitse joonistada tuletõrjujat, lennukipilooti ja kirurgi. 

Kui lapsed olid lõpetanud, siis selgus kurb tõsiasi, et 63 joonistust kujutasid meessoost inimest nimetatud töid tegemas, vahendab Attn. Pärast joonistamist ilmusid klassiruumi naissoost tuletõrjuja, kirurg ja piloot ning lapsed olid vaimustunud ja hämmingus.

See ei tähenda, et me peaksime häbi tundma laste eelarvamuste pärast. See näitab lihtsalt, et juba kasvueas kujunevad või mõjutavad lapsi soorollid ja nendega seotud normid. See ei ole tegelikult laste süü, et mehi kujutatakse teatud rollides rohkem kui naisi. Statistika järgi ongi nendel töökohtadel rohkem mehi, mis paneb noori lapsi uskuma, et see peabki nii olema, mis omakord tegelikult heidutab noori tüdrukuid oma unistuste poole pürgimast.

Soostereotüübid kujunevad umbes viie kuni seitsme aasta vanuselt. Projekti eestkõneleja Richard Denney ütleb, et täiskasvanud inimeste ülesanne on lapsi julgustada ja harida, et tänapäeval on enamik töid võimalikud nii meeste kui naiste jaoks.

Vaata videot:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles