Trenn võib osa alkoholi surmavatest kahjudest tagasi pöörata

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uuring näitas, et regulaarne aeroobne trenn aitab alkoholi surmavate mõjude vastu võidelda.
Uuring näitas, et regulaarne aeroobne trenn aitab alkoholi surmavate mõjude vastu võidelda. Foto: Ben Birchall/PA Wire/Press Association Images

Nädalas kaks pool tundi aeroobset trenni teinud, ent keskmisest rohkem joovad keskealised surevad varakult väiksema tõenäosusega, kui need kel alkoholilembus sama, ent nad ei tee kuigivõrd trenni. 

Alkoholi tarbimine on halb, see on selge. Joomisega seostatakse kõrgenenud südamehaiguste ning infarkti riske ja vähemalt seitset erinevat vähktõbe. Sydney Ülikooli hiljutine uuring näitas aga, et mõõdukas aeroobne trenn võib alkoholi surmavat mõju vähendada, vahendas New Scientist ajakirjas British Journal of Sports Medicine ilmunud uuringut.

Nimelt näitasid tulemused, et kui võrrelda keskmisest rohkem joovaid (aluseks oli Surbritannia soovituslik norm), ent nädalas kaks ja pool tundi trenni tegevaid üle 40-aastaseid inimesi vanusekaaslastega, kes jõid sama palju, ent treenisid vähem, oli tõenäosus varem surra väiksem just esimeses grupis. Uuring põhines Suurbritannia rahvastiku terviseandmetel ning vaatluse alla võeti kaheksa aastakäiku.

«Meie tulemused toovad spordi tegemiseks veel ühe kasuargumendi juurde, isegi kui see kaasneb mitte nii tervislike harjumustega,» ütles uuringu juhtivautor, Sydney Ülikooli professor Emmanuel Stamatakis ajakirjale New Scientist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles