Mis on tervislik trenditoit kurkum?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kurkumiga riisiroog.
Kurkumiga riisiroog. Foto: SCANPIX

Kurkum on kollakas-kuldne vürts, millega maitsestatakse indiapäraseid karriroogasid ja mis annab sinepile kollaka värvuse. Viimasel ajal on kurkumit üha rohkem esile tõstetud kui supertoitu, mis peaks ravima aknet ja depressiooni ning pärssima ka vähirakkude kasvu. 

«Kurkum on vürts ja ravimtaim, mida Indias on kasutatud juba tuhandeid aastaid,» selgitab Greatistis doktor Melissa Young. Tänapäeval leidub seda nii mahlades kui suupistetes, energiabatoonides, pähklisegudes kui kõiksugu toidulisandites ja pulbrites. 

Kuigi kurkumi taim on roheline ja suurte lehtedega, ei ole me harjunud seda nii nägema, sest enamasti koristatakse taimelt risoome - sõlmelisi varsi, mille külge juured kinnituvad - mis kuivatatakse ja jahvatatakse pulbriks. 

Aktiivne toimeaine kurkumis on kurkumiin. Kuigi kurkumiini hakati kurkumi taimest eraldama juba paar sajandit tagasi, ollakse sellest siiani suures vaimustuses.

Kurkum. / Scanpix
Kurkum. / Scanpix Foto: SCANPIX

Hiina ja ajurveeda meditsiinis leevendatakse kurkumiga artriidivalu, reguleeritakse menstruatsiooni ja ravitakse haavu. 

Viimastel aastatel on esialgsed uuringud näidanud, et kurkumil võib olla põletiku- ja vähivastane toime ning antioksüdantsed omadused. Lisaks on näidanud katsed, et kurkum võib alandada kolesterooli, leevendada ärritunud soole sündroomi sümptomeid, aidata kaasa haavade paranemisele, ravida aknet ning prandada maksa ja südame-veresoonkonna funktsiooni. Suuremad terviseorganisatsioonid on aga jäänud arvamusele, et kindlad tõendid kurkumi tervistavate omaduste kohta puuduvad, mistõttu ei saa täiesti kindel olla, et see aitab kõiki eelnimetatud tervisehädasid ravida. 

Kuigi kurkumi mõju põletike, osteoartriidi ja ärritunud soole sündroomi vastu on laialt uuritud, on nende uurimuste seas väga vähe juhuslike inimeste peal tehtud kliinilisi katseid. «Kuigi on olulisi tõendeid, et kurkum aitab põletike vastu, siis peaksime oleme ettevaatlikud, kui räägime vähist või Alzheimerist,» manitseb Young ettevaatlikkusele. 

Raske haiguse raviks kurkum seega kindlasti ei sobi, kuid selle abil võib leevendada teatud sümptomeid nagu põletikku ja liigesevalu. Lisa kurkumit oma toidu sisse, kui tahad kiiresti enesetunnet parandada ja näiteks raskest trennist taastuda. Kurkumi tarbimisel ei ole suuri negatiivseid kõrvaltoimeid, kuid sellest ei ole mõtet ka imesid oodata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles