Pingepeavalu tunnetatakse sageli puudena

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartu ülikooli kliinikumi närvikliiniku neuroloog, arst-õppejõud Mark Braschinsky kirjutab meditsiiniuudiste portaalis mu.ee, et umbes 60 protsenti korduvate pingetüüpi peavalude all kannatavatest inimestest arvab, et see valu on nende jaoks nagu puue.
 

Braschinsky sõnul on pingetüüpi peavalu sageli alahinnatud oma healoomulise kulu tõttu ja seda vaatamata asjaolule, et haiguse eluaegne levimus on kuni 89 protsenti.

«Tõsi, enamik episoodilistest pingetüüpi peavalu vormidest omab head prognoosi ega halvenda oluliselt selle all kannatavate inimeste elukvaliteeti. Viimast ei saa paraku väita kroonilise pingetüüpi peavalu kohta,» märkis ta.

Braschinsky kirjutas samuti, et kaugeltki mitte kõik primaarsete peavalude vormid ei ole kroonilised. Migreeni kohta leitakse tema sõnul praegu, et see pole kunagi algselt krooniline, vaid algab episoodilise häirena, mis võib tüsistuda kroonilisena.

Migreeni all kannatab umbes 2,4 protsenti elanikkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles